EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МАЕ и ОПЕК с различни прогнози за петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МАЕ и ОПЕК с различни прогнози за петрола

mail09:45 | 16.04.2024прегледи 429 коментарикоментари 0


Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за растежа на петролното търсене през 2024 г. с около 100 000 барела на ден до 1,2 млн. барела дневно (при предишна прогноза за 1,3 млн.), позовавайки се на по-слабото от очакваното потребление в страните членки на ОИСР и спада на промишлената активност в развитите икономики.

"Данните за доставките за много страни се оказаха неблагоприятни, тъй като необичайно топлото време в края на зимата намали използването на гориво за отопление в рамките на ОИСР с повече от нормалното. Освен това продължителният спад в промишлеността на развитите икономики продължи да потиска търсенето на индустриални горива", посочи МАЕ в своя месечен петролен доклад.

МАЕ очаква растежът в потреблението на петрол да се забави допълнително до 1,1 млн. барела на ден през 2025 г. поради повишената ефективност на превозните средства и нарастващия парк от електрически превозни средства (EV).

От страна на предлагането, страните извън ОПЕК +, водени от САЩ, ще движат растежа на глобалното предлагане и през 2025 г. За 2024 г. се прогнозира глобалното производство да нарасне със 770 000 барела на ден до 102,9 млн. барела дневно, като през следващата година глобалният производствен растеж може да достигне 1,6 млн. барела на ден.

МАЕ отбелязва, че търсенето на петрол в Китай се е нормализирало след скока след коронавирусната пандемия и че меката зима е намалила търсенето. Според МАЕ, приносът на Китай към глобалното увеличение на търсенето на петрол ще отслабне от 79% през 2023 г. до 45% през 2024 г. и до 27% през следващата година.

Докладът на МАЕ идва в разгара на скока в цените на петрола поради повишеното напрежение в Близкия изток, като участниците на енергийния пазар следят отблизо перспективите за прекъсване на доставките от този важен производствен регион.

"Ескалиращите опасения за сигурността на доставките на петрол идват на фона на солиден глобален растеж на търсенето на петрол от 1,6 млн. барела през първото тримесечие и по-оптимистични перспективи за световната икономика", каза МАЕ.

От своя страна ОПЕК потвърди прогнозата си за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 г., очаквайки стабилно използване на важната енергийна суровина през летните месеци, като в същото време отбеляза, че световната икономика има възможност да се справи по-добре от очакваното през тази година.

В последния си месечен доклад Организацията на страните износителки на петрол заяви, че световното търсене на петрол ще нарасне с 2,25 милиона барела на ден през 2024 г. до общо 104,5 млн. барела и с 1,85 млн. барела дневно през 2025 г. до 106,3 млн. барела на ден, потвърждавайки прогнозите си от мартенския доклад.

Потреблението на петрол през 2024 г. се очаква да бъде подкрепено от "силно търсене на горива за въздушния транспорт и солидна мобилност по пътищата, включващата използването на автомобилно и дизелово гориво за камионите по пътищата, както и за стабилните промишлени, строителни и селскостопански дейности в страни извън ОИСР, в допълнение към нарастващия капацитет и нефтохимически маржове в страни извън ОИСР, по-специално в Китай и Близкия изток", се посочва още в априлския доклад на ОПЕК.

"Стабилните перспективи за търсенето на петрол за летните месеци изискват внимателно наблюдение на пазара, на фона на продължаващата несигурност, за да се осигури стабилен и устойчив пазарен баланс", се посочва още в доклада.

ОПЕК също така каза, че производството на петрол в рамките на картела е блио стабилно през март, като се е повишило с 3 хил. барела на ден до 26,60 млн. барела на ден, въпреки новия кръг от доброволни съкращения на добива от членовете на ОПЕК +, който започна през януари и беше удължен до края на юни.

Организацията на страните износителки на петрол остави непроменена и прогнозата си за глобален икономически растеж през 2024 г. с 2,8%. През 2025 г. се очаква икономическият растеж да се подобри слабо до 2,9%.

"Въпреки някои рискове в низходяща посока, продължаването на импулса, наблюдаван в началото на годината, може да доведе до допълнителен възходящ потенциал за глобалния икономически растеж през 2024 г.“, се казва още в доклада на ОПЕК.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg