EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МАЕ: Без спад на цените на петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МАЕ: Без спад на цените на петрола

mail10:30 | 13.07.2012прегледи 357 коментарикоментари 0


Международната агенция по енергията (МАЕ) остави почти без промяна прогнозата си за търсенето на петрол през 2012 година и не вярва на траен спад на цените, предаде Франс прес. Въпреки забавянето на икономическия растеж, агенцията предвижда засилване на увеличението на търсенето през 2013 година до 1 милион барела на ден, макар че "умереното" възстановяване на икономиката най-вероятно ще бъде по-слабо от очакваното догодина.
В месечния си доклад МАЕ предполага, че търсенето ще бъде 89,9 милиона барела на ден, което е съвсем лек спад от 15 000 барела на ден в сравнение с последната й прогноза за 90,9 милиона барела на ден през 2013 година.
Агенцията признава, че напрежението на пазарите определено енамаляло от началото на годината, но според нея рисковете по отношение на предлагането ще продължат да поддържат долния праг на цените през 2012 година на едно равнище въпреки значителното поевтиняване на суровината от три месеца. Агенцията не уточнява конкретните рискове за близките месеци, но споменава напрежението около Иран, което в миналото е допринесло за поддържането на високи цени.
Преразгледаните към понижение прогнози за икономическия растеж в света (3,3 на сто тази година и 3,8 на сто през 2013 година спрямо 3,5 и 4,1 на сто преди това) са довели до общо понижение на прогнозите за търсенето на петрол, но преразгледаните данни са коригирали тенденцията, по-специално заради силното търсене в Япония след аварията в АЕЦ Фукушима. Въпреки влошените икономически перспективи, латентният потенциал на нововъзникващите пазарни икономики и продължаващият риск от лоши изненади по отношение на предлагането могат да поддържат трайно високи цените в абсолютно изражение, отбелязва МАЕ.
Повишението на световното търсене идната година ще остане доста под тенденцията от преди кризата, посочва агенцията.
 


Тагове: МАЕ, петрол, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4166