EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мадрид преговаря с Брюксел за банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мадрид преговаря с Брюксел за банките

mail09:30 | 04.07.2012прегледи 358 коментарикоментари 0


Испания в момента преговаря с ЕК по условията за помощ от еврозоната за испанските банки, която може да включва първоначална сума за най-уязвимите от тях, заяви министърът на икономиката Луис де Гиндос, цитиран от Франс прес. Мадрид преговаря с комисията по протокола за споразумението за отпускането на помощта и трябва да е готов до 9 юли, когато е следващата среща на Еврогрупата, посочи министърът на конференция, организирана от агенция Еуропа прес.
Протоколът за споразумението е "пътна карта за за хода на процеса" и определя "четири типа" единици сред испанските банки: тези, които нямат нужда от никаква помощ, тези, които вече са обект на държавна намеса и ще поемат по-голямата част от помощите, тези, които се нуждаят от капитал и могат да го намерят сами, и тези, които се нуждаят от финанси, но ще срещнат по-големи затруднения" да ги намерят.
"Процесът (на преговори) е доста напреднал и по принцип всичко сочи, че Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) ще бъде на разположение да предостави тази помощ", отбеляза Де Гиндос.
Еврозоната се ангажира на 9 юни да предостави помощ до 100 милиарда евро на испанските банки. Министърът припомни, че общата оценка показва необходимост от 62 милиарда евро, в най-лошия случай, позовавайки се на цифрите, определени след одита на германската консултантска компания Roland Berger и американската Oliver Wyman.
Вариантът, избран от Испания, ще бъде "постепенно и последователно инжектиране с появата на нуждите", а не вливане на пари наведнъж. Въпросът е при най-уязвимите банки това да стане много бързо, за няколко седмици, допълни министърът.

 

 


Тагове: Испания, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg