EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Магията на домашния козунак

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Магията на домашния козунак

mail14:25 | 14.04.2012прегледи 965 коментарикоментари 0


сп. Меню специално за EconomyNews.bg

В приготвянето на домашен козунак има и магическо предизвикателство- ще стане или не? Това заклинание се повтаря само веднъж в годината. Само трябва да започнем, а после най-често резултатът е ужасно вкусен.

Необходими продукти за 2 големи козунака:

40 г мая
250 мл прясно мляко
1 ч. ч. захар
6 яйца
1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
1 ч. л. ванилена есенция
800 г бяло фино брашно
200 г брашно за доизмесване
½ ч. л. сол
125 г меко масло
50 г масло за премесването
1 яйце за намазване
2 с. л. прясно мляко за намазване
4 с. л. захар на едри кристали за поръсване

Начин на приготвяне
1. Маята се разтваря в 50 мл хладко мляко и се разбърква с 1 с. л. захар и 2 с. л. брашно. Оставя се да набухне за 20 мин.
2. Останалото мляко се затопля, добавя се захарта и се разбърква, докато се стопи. Сладкото мляко се добавя към разбитите яйца заедно с половината меко масло, лимоновата кора и ванилената есенция.
3. Брашното за основното тесто се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и там се сипват яйчната смес и останалата половина от маслото. Замесва се средно меко тесто, като малко по малко се добавя брашното за доизмесване.
4. Щом престане да лепне, се разстила на правоъгълник и се намазва с лъжица от мекото масло за доизмесване. Завива се на руло и отново се оформя на топка. Меси се, докато маслото се поеме от тестото. Процедурата се повтаря, докато свърши маслото.
5. Слага се да втаса в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло за 1-2 часа или докато удвои обема си.
6. Тестото се разделя на топки, от които се разточват фитили и се сплитат на козунаци с форма по желание. Оставят се да втасат отново, докато удвоят обема си. Намазват се с разбитото яйце и млякото и се поръсват със захарта. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 220° С за 10 мин. и се допичат на 180° С за 30 - 40 мин. или докато се зачервят добре отгоре и отдолу. Охлаждат се върху решетка.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg