EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

М. Найденов: Няма разрастване на пожара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

М. Найденов: Няма разрастване на пожара

mail14:30 | 03.07.2012прегледи 395 коментарикоментари 0


Няма разрастване на пожара, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който е в щаба в Бистрица, съобщи пресцентърът на МЗХ. Пожарът е локализиран. Вече 3 хеликоптера гасят. Около 300 доброволци има днес, които помагат. Отделно са екипите на пожарната и горските стопанства.
Министерство на околната среда и водите е разрешило да се направят просеки, така ще се ограничи огнището, каза още министърът.
Екип от РИОСВ-София оказва съдействие в гасенето на пожара в биосферен резерват „Бистришко бранище” в Природен парк „Витоша”, съобщи пресцентърът на МОСВ. Пожарът възникна в неделя около 14 часа в района на хижа „Физкултурник”, на мястото на ветровала от 2001 г.
От възникването на пожара, на мястото са служители от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Министерство на околната среда и водите, РИОСВ- София, Дирекция Природен парк Витоша, горски служители, доброволци.
Установено е, че пожарът е низов, на площ около 50 дка. Горят паднали от смерча и от бурите дървета и друга суха растителност. Участъкът е трудно достъпен и затова се гаси от въздуха с два хеликоптера от Пловдив, оборудвани с техника за гасене на пожари. Ограничено е влизането на хора, за да не се стига до инциденти.
Причините за пожара все още са неизяснени, се посочва още в съобщението на министерството. Екипите за гасенето апелират към всички доброволци, да идват на мястото на пожара подходящо екипирани.
Обяснението за пожара на коалиция "За да остане природа в България", чийто доброволци също участват в гасенето, е, че на някои места се е възпламенил торфа и поради това се наблюдава внезапно появяване на огъня изпод земята на 5-6 метра от основното огнище. Според очевидци огънят е тръгнал от непристъпно място в източния край на резервата Бистришко бранище. Там по принцип е много влажно и зелено, защото е усойно, така че е малко вероятно гората да се е самозапалила. От друга страна все още не е сезонът на горските плодове, за да се предполага, че огънят е тръгнал от изхвърлена цигара на събирачи на плодове например, изтъкват природозащитниците.
 


Тагове: Витоша, пожар
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164