EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лято е! Как да пътувам "еко"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лято е! Как да пътувам "еко"

mail18:40 | 14.07.2011прегледи 906 коментарикоментари 0


Енергоспестяването е ключът към намаляването на използваната енергия за различни продукти и услуги. В днешно време, приоритет на целия свят е „зеленият”, енергийно ефективен транспорт. Това се постига чрез изразходване на такива транспортни средства, които консумират възможно по-малко енергия или имат минимален разход на гориво. Този начин на пътуване непряко защитава околната среда, а също така и запазва нефтените запаси – една от основните причини за безпокойство в днешно време. Предоставяме ви списък с десетте най-енергоспестяващи начини за пътуване, както ги подреди специализираният сайта top10 list .
1. Ходене пеша
Ходенето пеш винаги ще бъде най-енергоспестяващият начин да се придвижваме. Късите разстояния винаги могат да бъдат взети на една разходка. Ходенето е напълно безплатен и лесен начин да се преместим от едно място на друго, при това тръгването може да започне на момента. Не е нужно да имаме предварителна физическа подготовка, било то с фитнес или друг спорт, за да изминем определено късо разстояние. Спокойната разходка действа много по-релаксиращо от шофирането в задръстване през пиковите часове.
2. Колело
Карането на велосипед също е отличен начин да направите дневните си упражнения, било то с терапевтична цел или срещу стреса. В много градове има изградени велоалеи, които осигуряват на колоездачите безопасност и избягват задръстванията по пътното платно. Често се оказва, че предвижването с колело е по-бързо, отколкото с автомобил - особено в пиковите часове. Цената на един велосипед е сравнително ниска, поддръжката също. В настоящата класация, велосипедите са най-евтиният и най-енергоспестяващ начин да пътуваме.
3. Мотопед
С ниския си разход на гориво мотопедите са изключително рентабилни. С увеличението на цената на петрола, превозните средства с нисък разход на гориво, като мотопеда, набират все повече популярност. Освен това е доста по-лесно да се намери място за паркиране. Подходящи са както за къси, така и за средни дистанции. В сравнение с мотоциклетите, мотопедите имат по-малки, респективно икономични, двигатели и по-малки гуми.
4. Влак
Парните влакове вече са история и в сега по цял свят преобладават електрическите. Това е голяма стъпка към предотвратяването на замърсяването на околната среда. Освен това се изграждат все повече влакови линии на магнитна възглавница. Това от своя страна намалява вредното въздействие върху околната среда. Тези т. нар. „зелени” влакове, освен че опазват природата, имат и много по-малко оперативни разходи.
5. Автобус на метан
В света навлизат новите CNG (компресиран природен газ, метан) автобуси, използващи био-горива, вместо дизелово гориво. В САЩ и Индия вече има такива редовни линии, които намалят вредното въздействие върху околната среда. Метанът е изкопаемо гориво, заместител на бензина, дизела и пропан-бутана. По-евтино е и най-важното – той е екосъобразно гориво, горенето му не произвежда парникови газове. В Делхи ще се въведат 6000 такива автобуси през следващите години.
6. Автомобил на газ
LPG (втечнен природен газ, пропан-бутан) е чудесен заместител на бензина или дизела. Природният газ е високо ефективно гориво за всеки автомобил. Днес пропан-бутанът е използван като алтернатива от много бензинови и дизелови автомобили. Отново в Индия, град Бангалор (6,1 млн. души), абсолютно всички авто-рикши се задвижват с пропан-бутан. Използването на пропан-бутан в превозните средства е енергоспестяващо, а освен това и по-евтино – втечнения природен газ струва няколко пъти по-малко от бензина или дизела.
7. Електромобил
Електрическите автомобили придобиват популярност още в края на 19-ти век и началото на 20-ти. Сега ел. коли стават все по-необходими, те имат няколко големи предимства пред автомобилите с вътрешно горене – освен че не замърсяват околната среда, те са енергийно ефективни - с едно зареждане на батерията гарантира работа около 7 часа. Тази тяхна енергоспестяваща функция се окуражава от много държави, чрез създаване на пунктове за зареждане.
8. Електрически скутер
Електрическите мотоциклети и скутери са превозни средства с две или три колела, които използват електрически двигатели, задвижвани от батерии. Популярността им нараства с всеки изминал ден, особено с повишаването на цената на бензина. Батериите им постоянно биват подобрявани и издържат все повече и повече. Електрическите скутери не издават почти никакъв шум и не отделят абсолютно никакви вредни газове.
9. Трамвай
Трамвайът е по-лек в сравнение с влаковете. Въпреки това, разликата между тези два вида обществен транспорт са объркващи. Повечето трамваи днес използват електрическа енергия - обикновено се захранват с пантограф, а в някои случаи от трета релса. Ако е необходимо, може да разполагат с няколко системи за захранване.
10. Количка
Количките са традиционно използвани начини на пътуване, дърпани предимно от животинска тяга и най-вече от коне. Това е един енергийно-ефективен начин на пътуване и до ден днешен се използват за придвижване в центъра на някои градове.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4187