EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Любопитни кадри от сесията на ЕП /видео/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Любопитни кадри от сесията на ЕП /видео/

mail11:07 | 13.09.2013прегледи 961 коментарикоментари 0


По време на пленарната сесия през септември председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу направи последното си изказване за състоянието на ЕС преди изборите за ЕП през май 2014 г. Депутатите призоваха за единен и решителен подход в отговор на употребата на химически оръжия в Сирия. Парламентът гласува за поставянето на ограничения в използването на традиционни биогорива, прие по-строги санкции за манипулиране на финансовите пазари и стартира информационната си кампания за изборите.
В дебата след речта на г-н Барозу политическите лидери в ЕП подчертаха нуждата от възстановяване на доверието в ЕС. Председателят на ЕП Мартин Шулц обсъди след това бъдещето на ЕС с почитатели на Парламента във Facebook, като обяви борбата с младежката безработица за приоритет.
Парламентът стартира информационната си кампания за европейските избори през май 2014 г., като стремежът е да се покаже как решенията на ЕС оказват влияние върху живота на всеки един и как тези решения от своя страна се предопределят от волята на избирателите.
В четвъртък депутатите приеха резолюция, с която заклеймиха употребата на химически оръжия в Сирия. Това беше военно престъпление и престъпление срещу човечеството, което изисква ясен и единен отговор, без да се изключват и евентуални възпиращи мерки, заяви Парламентът. Той също така призова Египет да обяви край на извънредното положение и да освободи всички политически затворници, включително бившия президент Морси.

Законодателството за единния банков надзор в Европа получи зелена светлина в четвъртък. Новата система поставя 150 от най-големите банки в ЕС под прекия надзор на Европейската централна банка от септември 2014 г.
Производството на биогорива от хранителни култури води до промяна на начина на ползване на обработваемите земи и генерира допълнителни емисии от парникови газове. Затова Парламентът призова за бързо преминаване към производство на биогорива от ново поколение суровини като водорасли и отпадъци.
Депутатите приеха по-строги санкции за манипулирането на финансовите пазари и за търговия с вътрешна информация. Виновните компании ще могат да бъдат осъдени да платят глоби в размер на до 15% от техния годишен оборот.
Парламентът прие във вторник нови правила за ипотечните кредити, които дават по-добра защита на купувачите на жилища срещу ръст на погасителните вноски.

Стажовете в Европа трябва да предлагат приемливи условия на работа, за да се избегне експлоатацията на стажантите, заявиха депутатите в резолюция.
Напускащият европейски омбудсман Никифорос Диамандурос представи отчет за работата си през 2012 г. Според него европейската администрация е станала по-прозрачна и отворена към гражданите през последните години. Новият омбудсман Емили О'Райли поема поста от октомври.
Депутатите призоваха за равни имуществени права на двойки, живеещи в регистрирано партньорство, с тези, сключили брак. Приетата резолюция определя правила кое е приложимото национално право и кой съд има юрисдикция при приключване на брак на граждани от различни страни или на регистрирано партньорство.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg