EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лужков-най-богатият руски чиновник

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лужков-най-богатият руски чиновник

mail09:42 | 26.08.2010прегледи 960 коментарикоментари 0


Кметът на Москва Юрий Лужков е най-богатият държавен служител в Русия със семейни приходи от 30,9 милиарда рубли (789 милиона евро) за миналата година. Това сочи публикувана от местното издание на сп.Forbes класация, цитирана от Франс прес.
Декларацията, която той лично е подал за 2009 година, е сравнително скромна - 7,89 милиона рубли (203 600 евро), констатира списанието.
Съпругата на Лужков - Елена Батурина, която управлява компания за мебели - е определена от Forbes като най-богата жена в страната с богатство, оценявано на 2,3 милиарда евро.
Класацията на "Forbes Русия", поместена в септемврийския брой на списанието, е първата, която обхваща чиновници, парламентаристи и ръководители на държавни предприятия.
Миналата година руският президент Дмитрий Медведев задължи държавните служители да оповестяват приходите си като част от борбата с корупцията, която е ендемична в Русия.
Деветима от 10-мата първи в списъка са депутати от двете камари (Държавната дума и Съвета на федерацията), а осем от тях са членове на партията на мнозинството "Единна Русия", чийто председател и премиерът Владимир Путин.
Вицепремиерът Игор Шувалов, който отговаря за икономиката, е най-богатият министър в класацията на Forbes със семейни приходи от 648 милиона рубли (16,5 милиона евро).
Анатолий Чубайс, който е генерален директор на държавно дружество за нанотехнологии и е баща на приватизацията в Русия от 90-те години, се нарежда на 29-о място с 224,6 милиона рубли (5,7 милиона евро).
Медведев и Путин не фигурират в списъка на Forbes, отбелязва АФП.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg