EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лондон обяви правилата за граждани на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лондон обяви правилата за граждани на ЕС

mail06:15 | 25.06.2018прегледи 1882 коментарикоментари 0


Великобританя обяви правилата за граждани на ЕС, които искат да останат да живеят в Кралството и след Брекзит. Правителството обеща „лесна система“ за всички жители на ЕС, които искат да продължат да живеят в страната и след март 2019 г., когато се очаква Великобритания официално да напусне ЕС, съобщи тв Европа.

Проблемът с административни и друг тип промени, които може да възникнат след Брекзит за близо 4 милиона европейци, които живеят във Великобритания, е един от основните аспекти на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. Министърът на вътрешните работи в Кралството Саджид Джавид съобщи, че правителството е изготвило т.нар. Схема за установените граждани, която дава статут по подразбиране. Тя представлява „лесен и достъпен процес,“ който ще позволи на европейските граждани да остават в страната за неограничен период от време.

Според схемата, на хората, които живеят в Обединеното кралство повече от пет години, ще им бъде даван този статут по подразбиране. Той ще им осигурява същото право да работят и учат в страната, както и да получават същите услуги и държавни и социални издръжки, както досега. Статутът по подразбиране ще бъде даван и на най-близките членове на семействата на европейските граждани. Хората, които живеят от по-малко от пет години в страната, могат да получат предварителен статут за установяване, но в случай, че са се установили преди 31 декември 2020 г. Схемата ще влезе в сила още тази година и ще бъде ефективна до юни 2021 г.

Хората, които кандидатстват за нея, ще представят скромен пакет от документи – лична карта, документ за жителство на територията на Великобритания и доказателство, че не са криминално проявени. 1500 държавни служители ще обработват документите и ще дават статутите за установеност. Кандидатстването ще става чрез смартфон, а когато жителите нямат възможност да подадат документи онлайн, ще бъдат посетени от служители по имиграцията. Всяко кандидатстване ще струва 65 паунда. За деца, цената ще е наполовина.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg