EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Личен фалит или вечни длъжници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Личен фалит или вечни длъжници

mail12:15 | 23.09.2012прегледи 1916 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Идеята за въвеждане на 10-годишна давност за задълженията на физическите лица ще доведе до възможност за опрощаване на задължения и ще създава стимул за неплащане на тези задължения. Не е редно дълговете да се опрощават, а по-скоро трябва да се намери начин да се помогне на длъжниците. Ако все пак се въведе тази промяна, тя трябва да е за в бъдеще, а не ретроактивно.
Около тази позиция се обединиха повечето икономисти, към които се обърна за коментар ЕconomyNews.bg. Темата за личния фалит не е обсъждана в България сериозно, но идеята изплува, след като депутатът от ГЕРБ Емил Радев съобщи, че ще внесе през октомври промени в Закона за задълженията и договорите, с които да се въведе абсолютна 10-годишна давност за задълженията на физическите лица. Целта на промените е да няма вечни длъжници, като така ще се сложи край на дълговете на физически лица за парно, ток, мобилни телефони, банкови кредити и лизинги. "Поправките ще запълнят липсата на закон за частния фалит", обясни депутатът. Ако те се приемат, ще влязат в сила от 1 януари 2013 година и ще заличават автоматично дългове, възникнали още през 2003 г. и останали несъбрани досега. За сега у нас няма регламент и за т.нар. потребителски фалит. Към настоящия момент съществува например 3-годишна давност за периодични плащания към Топлофикация и електроразпределителните дружества, но тези давности с всяко действие на кредитора се прекъсват и започват да текат наново. Така че когато има заведени дела, производствата на практика може да се удължават и преследването на длъжника да бъде до безкрайност.
Към момента само към частните съдебни изпълнители има заведени над 400 000 дела за просрочени задължения. Освен това у нас масово има случаи, при които изпълнителните дела продължават по 11-12 дори 15 години.
Ето какво още коментираха икономистите:
Десислава Николова, ИПИ
„Принципно всяка регламентирана възможност за опрощаване на задължения създава стимул за неплащане на тези задължения на първо място, дори и сред иначе изрядни длъжници. Една потенциална 10-годишна давност за задължения на физически лица ще създаде сериозни стимули за търсене на всякакви възможности за отлагане и проточване на съдебни производства срещу неизрядните длъжници, така че да се достигне 10-годишния срок и в крайна сметка тези задължения да се заличат. При една тромава, недостатъчно ефективна и затлачена с дела съдебна система, каквато е българската, появата на т.нар. морален риск (moral hazard) и де факто увеличаване на необслужваните задължения на физическите лица са съвсем реални. От друга страна, натрупването на неплатени задължения е огромен проблем за всеки кредитор, като възпрепятства неговата дейност и я прави по-рискова. В резултат на този по-голям риск от неплащане, услугата на кредиторите (било то банки, фирми, предоставящи комунални услуги или др. под.) би следвало да отрази този риск и да стане по-скъпа. С други думи, сметките за комунални услуги най-вероятно ще съдържат по-висока надбавка за фирмата-доставчик, а банковите кредити ще се отпускат при по-висока лихва, с цел да отчетат този по-висок риск.
Любомир Христов,икономист
„Стига идеи на парче. Трябва внимателно да се види как стои въпросът с правилата при кредиторите, и как стои въпросът с правилата при длъжниците. Да се намери баланса. В момента състоянието на отношенията между кредитори и длъжници е хаотично, както по отношение на въпроса с бездомните кучета. Нужно е да се обърне внимание на две неща. Първо - дълговете да се плащат от хората. И второ - когато хората изпаднат в неплатежоспособност да има начин, не безплатно разбира се, да им се осигури започването на нов старт. В целия ЕС това е решено. Затова трябва да се престане с тези идеи от „провинцията”. Да посочат управляващите конкретни решения на проблема.
Владимир Каролев, икономист
Идеята е добра, но само за в бъдеще, а не ретроактивно. Иначе би било як лобизъм. И ще трябва да се плати от тези, на които ще им отпуснат веднага задължения.
Левон Хампарцумян пред БТА
Въвеждането на 10-годишна давност за дълговете на физическите лица трябва задължително да бъде придружено и от създаване на регистър с фалиралите длъжници, така че те след това за дълъг период от време да не бъдат допускани до кредитната система.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161