EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лихвите по ирландските и португалските облигации се понижиха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лихвите по ирландските и португалските облигации се понижиха

mail16:00 | 12.11.2010прегледи 416 коментарикоментари 0


Нов механизъм би могъл да влезе в сила едва след средата на 2013 година, без да има никакво отражение върху сегашните договорености, се казва в декларацията. Лихвите по ирландските и португалските държавни облигации днес се понижиха след вчерашните си исторически максимуми, предизвикани от безпокойството на пазарите за финансовата ситуация в двете страни, предаде Франс прес.
В следобедната търговия лихвата по 10-годишните ирландски облигации спадна под прага от 8 процента до 7,994 процента, след като вчера превиши 9 процента - най-високото равнище, откакто страна е въвела еврото.
В Португалия доходността по 10-годишни дългови книжа се понижи до 6,588 процента, след като вчера прехвърли прага от 7 процента.
Кредитните разходи на двете държави започнаха да намаляват, след като представители на ЕС по-рано днес успокоиха инвеститорите, че новите по-строги условия за спасяване няма да се прилагат върху сегашния лош дълг на Ирландия, отбелязва Асошиейтед прес.
Лидерите от ЕС заявиха, че планът, който е предложен за 2013 година и се предвижда да накара собствениците на облигации да покрият част от загубите от времето на икономическата криза, няма да важи за дълга в момента.
В декларацията, оповестена на срещата на Г-20 в Сеул от петима европейски министри на финансите, сред които представителите на Франция и Германия, се припомня за
започналите дискусии за механизми за решаване на бъдещи кризи, като се уточнява, че те не се отнасят по никакъв начин до сегашното състояние на някои затънали в дългове страни.
Нов механизъм би могъл да влезе в сила едва след средата на 2013 година, без да има никакво отражение върху сегашните договорености, се казва в декларацията.
Ирландският министър на финансите финансите Брайън Ленихън днес приветства изявлението на европейските лидери, чиято цел бе да успокоят пазарите за състоянието на ирландската икономика.
Ирландия не е поискала засега финансова подкрепа от Европейския съюз, заяви вчера говорител на Европейската комисия във връзка с изявлението на председателя на комисията Жозе Мануел Барозу в Сеул, че Европейският съюз е готов да помогне на преживяващата финансова криза Ирландия, ако й е необходима помощ.
Попитан за ролята, която Международният валутен фонд (МВФ) би могъл да изиграе в решаването на кризата, управляващият директор Доминик Строс-Кан заяви днес в Сеул, че в последно време не е имал контакти с Ирландия.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg