EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Летният туризъм е хит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летният туризъм е хит

mail19:01 | 05.08.2009прегледи 634 коментарикоментари 0


Христина Георгиева
Хотелите и почивните бази в Смолянска област са почти пълни през август, опровергавайки опасенията за очакван сериозен спад на туристи заради кризата.
От Регионалната туристическа асоциация "Родопи" прогнозираха за БТА средно над 70 процента заетост на местата в хотелите през август, което е повече от натоварването на легловата база през зимния сезон. Местата за селски и еко туризъм се превръщат в предпочитани дестинации в региона. Летният туризъм в планината в момента продава уединение сред природата, връщане сред атмосфера от преди век, бягство от кризата. Спад в туристическия поток в Смолянско се забеляза предимно в началото на лятото, но в края на юли отново има ръст на резервациите, обясни Георги Пампоров, изпълнителен директор на Регионална туристическа асоциация "Родопи". По негови наблюдения интересът на туристите е насочен главно към офертите за еко и селски туризъм. Сред причините за увеличаване на туристическите групи са и провеждащите се серия от фестивали и събори - "Джулай джаз" в Смолян, "Орфически мистерии" в Триград, надпяването "Чурика", съборът в Гела и др. Според Георги Пампоров предпочитащите планината туристи очевидно не са стреснати от кризата. Клиентите на хотелите и туристическите оферти в Смолянско са главно български туристи. Почиващите в планинския район все повече залагат на офертите за ваканция в селца с архитектура и атмосфера от преди век, отколкото на предложенията на урбанизираните курорти.
Предпочитанията на туристите се насочват към вариациите за активен отдих и спорт сред природата. През този сезон за първи път има групи, тръгващи по най-дългия пешеходен маршрут в Родопите - около 200 км преход от с. Хвойна до района на Елидже на българо-гръцката граница.
Сред най-предпочитаните дестинации остават селата по горното поречие на Арда - Горна Арда, Арда, Могилица, Смилян. През август хотелите в Арда са почти пълни, а туристите са изкушени от предложения за еко маршрути до изворите на Арда, възможности за преходи с коне, вело спорт и др. , уточни кметът на Арда Емил Башев. В родопското село преобладават българските туристи, но се срещат също английски, испански и френски групи. Хотелиерите в района отчитат известен спад на туристи в сравнение с миналата година, но очакват пропуските да се компенсират с увеличения поток през август. В района на Златоград хотелите също са почти изцяло резервирани през август. Предпочелите ваканция в южния град са привлечени
от атмосферата на Етнографския комплекс с реставрирани родопски къщи в съчетание с оферти за СПА туризъм и пешеходни преходи. Сред най-новите предложения за групите в Златоград са маршрути за религиозен туризъм, обикалящи параклисите по върховете в околностите на града. Пътеките към храмовете включват посещения до параклисите "Св. Константин и Елена" на вр. Костадин до самата граница с Гърция, "Св. Екатерина", "Св. Атанас", "Св. Неделя" и др. Обходилите молитвените домове туристи получават свидетелство, че са посетили храмовете от маршрута "Кръстата гора", обясни хотелиерът Александър Митушев. В Пампорово през летния сезон работят само 6 хотела, вилно селище и един хотел, уточни Пантелей Мемцов, председател на асоциация "Родопи". Хотелиерите в ски курорта продължават и през лятото тенденцията за намаление на цените чрез пакетни оферти, насочени към българския пазар.
Преобладаваща част от хотелите в Пампорово затварят врати през лятото. За работещите хотели август също се очертава период с висока заетост.
Спадът на туристи в Смолянско засега се усеща главно в намаление на резервациите на чуждестранни туристи, коментираха представители на туристическия бранш. Предимно английски, френски, испански, холандски групи са чуждестранните клиенти, посещаващи селските райони на Смолянска област през това лято.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg