EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Летни маршрути: Парена баница в с. Голица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летни маршрути: Парена баница в с. Голица

mail09:15 | 03.08.2012прегледи 2452 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

По традиция, и тази първа събота от месец август, ще има Влайковски събор в община Долни Чифлик. Той ще се проведе на 4 август, в местността Гермето край с. Голица. Ще се надпяват и надиграват над 40 фолклорни изпълнители и танцови групи. Кулминацията на празника е приготвянето на типичната за голишката кухня парена баница. Местността Гермето край селото е ваканционно селище, където може да се отседне.


Представители на Министерството на земеделието и храните също ще бъдат на събора, за да представят Програмата за развитие на селските райони. Експертите ще запознават на място посетителите с възможностите за кандидатстване, допустимите инвестиции и финансирането по ПРСР. В подвижния информационен център гостите ще могат да се информират за новостите по програмата и за предстоящия прием на заявления по нея.

Село Голица се намира в Източна Стара планина, в планински район. Последното местоположение на селото е под височини наречени "голеши", където на югозападния склон се намира селото. Отстоянието от Варна е 58 км, а от Общинския център гр. Долни чифлик е 20 км.
Селото, заедно със с. Козичино (Еркеч) и с. Аспарухово (Ченге), е един от центровете на т.н. етнографска група ваяци. Корените на това село се крият много назад във вековете самите голичани се имат за преки потомци на аспаруховите прабългари, който са останали като остров между славянското население. В селото се говори на много интересен архаичен диалект, запазен и до днес. Голичани са предали диалекта и фолклора си на много села от Варненска, Бургаска и Добричка област. В последните години се засили интереса към останките от т.н. „хемски порти“ - грандиозно фортификационно съоръжение, което се намира в землището на селото и е служило за отбрана на византийската империя от нашествието на северните племена. След проведените археологически разкопки беше уточнено, че датировката му се отнася към 3-4 век от н.е.
Освен споменатата парена баница или зелник, типичен за село Голица е така наречения „дървен булгур“, който се приготвя от булгур и сушени плодове, като дренки, праскови, ябълки, сини сливи, и се сервира за десерт. Друг интересен кулинарен специалитет е „втасал пипер“ с крушева чорба от диви круши, които предварително се заливат с вода, тя втасва заедно с крушите, а после се добавя към пипера и се овкусява с крухче сол.

Село Голица има пряка автобусна линия с Долни Чифлик, откъдето пък може да се направи връзката с Варна.

Автогара Варна
бул. Вл. Варненчик 158
052/748349
http://www.autogaravn.com/
С кола
Пътят София-Варна по АМ „Хемус” е 433 км. Завършването на цялото трасе е планирано за 2014-2020 г.
ЖП
ЖП гара Варна
пл.” Пенчо Славейков” 1
052/ 630 444, 630 414
Източник: МЗХ, Община Долни Чифлик
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161