EUR 1.9558
USD 1.6906
CHF 1.8221
GBP 2.3040
CNY 1.8221
you tube
mobile version

Лекарствата се получават с ЕГН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лекарствата се получават с ЕГН

mail08:10 | 19.04.2021прегледи 497 коментарикоментари 0


Личните лекари в София имат готовност и вече издават електронни рецепти и това ни улеснява и спестява време, което ще е прегледи, коментира пред Столица.bg д-р Георги Миндов, председател на Дружество на софийските общопрактикуващи лекари.

От 1 май т. г. се преминава изцяло към електронни рецепти и отпада хартиения носител. Д-р Миндов уточни, че за хронично болните отпадат и рецептурните книжки и ще има електронни книжки за изписаните лекарства. Електронната рецепта се подписва с електронен подпис и се изпраща но Националната система, а личния лекар получава референтен номер, с който се потвърждава, че рецептата е получена.

Новата система ще се изпробва от лекари и фармацевти в продължение на две седмици. Към момента затруднения с новите електронни рецепти имат аптеките. В София личните лекари вече издават електронни рецепти, за да могат и аптеките да си активират програмите, нов софтуер, за да няма връщане на пациенти. Пациентите отиват в аптеката и по ЕГН фармацевтите ги намират в системата и им дават предписаните лекарства. Не трябва да се изисква лична карта.

Според председателя на Дружество на софийските общопрактикуващи лекари д-р Миндов в реално време ще има прозрачност и контрол на системата на количествата лекарства. Подготовката за аптеките е около две седмици и към момента някои аптеки изпитват технически затруднения с внедряването и проучването на софтуера. Други вече са готови да изпробват системата на практика.

В аптеките ще се признават всички хартиени рецепти, издадени преди 1 май. това ще продължи до октомври т. г. Ако има обаче хартиена рецепта, не може да се издаде и електронна, защото системата веднага те блокира, обясни д-р Миндов. Така наред с електронните направления вече в България има и електронни рецепти. Според собственици на аптеки нововъведението е вдигнало двойно таксата за поддържане на софтуера. Към момента няма позиция на фармацевтичния сектор и от собствениците на аптеки по отношение на новите електронни рецепти.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg