EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лек ръст в производство на колбаси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лек ръст в производство на колбаси

mail10:00 | 14.10.2011прегледи 871 коментарикоментари 0


Макар и незначително, през миналата година производството на месни колбаси у нас се увеличава с 1 % спрямо 2009 г., каза пред Агенция „Фокус” Магдалена Младенова от Асоциацията на месопреработвателите в България. Промишленото производство на свинско и телешко месо основно покрива само нуждите за прясна консумация в магазинната мрежа. За месопреработвателната индустрия се използва замразено свинско и говеждо месо, доставяно основно от страните от ЕС, което е и по-евтино в сравнение с произвежданото в страната.
Влагането на вносни суровини в традиционните български месни продукти се налага поради постоянен спад на броя на отглежданите животни и съответно на промишленото производство на месо в страната. Тази тенденция обаче се наблюдава и в страните от ЕС, където месната индустрия също използва вносно месо при производството на месни продукти, обясни Младенова.
През 2010 г. в страната се отглеждат 545 000 броя говеда, 9200 биволи, 664 000 свине, 1,37 млн. овце и 357 000 кози. Единствено броят на отглежданите говеда се е увеличил с 0,9 % в сравнение с предишната година. Броят на отглежданите свине е спаднал с 9,0 %, на овцете – с 2,3 %, на козите – с 1,2 %. Спаднал е и броят на отглежданите птици – с 8,4 % до 15,9 млн. Отбелязан е и спад на броя на стопанствата, които се занимават с животновъдство.
Общото производство на месо (без птичето) у нас през миналата година възлиза на 107 325 тона, като спада с 5,4 % в сравнение с произведените през 2009 г. 113 462 тона. Количеството на произведеното месо остава на изключително ниско равнище в сравнение с необходимото количество за осигуряване работата на преработвателната промишленост. През 2010 г. производството на птиче месо пада с близо 18 % и възлиза на 106 915 тона, спрямо 104 954 тона през 2009 г.
През мината година производството на месни продукти в България възлиза на 106 053 тона, а на приготвени храни и месни консерви – на 14 000 тона.
Макар и незначително, през миналата година производството на колбаси отбеляза увеличение с 1 % спрямо 2009 г., а производството на консерви спада с 24,2 %. Според данните на НСИ през 2005 г. производството на месни продукти е било 71 590 тона, през 2006 г. нараства на 88 889 тона, през 2007 г. спада на 86 914 тона. 113 986 тона е производството през 2008 г., малко по-малко – 104 954 тона е през 2009 г.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg