EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Левът ще поевтинее спрямо $

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Левът ще поевтинее спрямо $

mail10:30 | 29.02.2012прегледи 814 коментарикоментари 0


Развитието на дълговата криза в Еврозоната бе основният фактор, който влияеше на финансовите пазари през втората половина на 2011 г. и принуди международните институции да променят в низходяща посока макроикономическите си прогнози в краткосрочен и средносрочен план. Българските финансови посредници също коригираха през последното тримесечие на 2011 г. текущата си оценка за икономическата ситуация в сравнение с предходното тримесечие. Преобладаващата част от анкетираните (51,7%) очакват икономическия растеж да запази темповете си. Това се казва в брой 1/2012 г. на „Финансов сектор: оценки и очаквания” на МФ.
По отношение на инфлационните очаквания на финансовите посредници за 2012 г. отбелязаха 55,2% от участниците прогнозираха слабо нарастване на ценовото равнище. Подобни очаквания могат да се свържат с петролното ембарго върху Иран, което започна да дава отражение върху международните цени на петрола.
Консолидираното очакване на българските финансови посредници за динамиката на курса на лева спрямо щатския долар е за поскъпване на щатския долар до края на първото тримесечие на 2012 г. (82,8% от анкетираните). Според инвеститорите, предимството на щатския долар е обусловено от проблемите в еврозоната и проточилите се преговори за отпускане на поредния транш за Гърция, както и от липсата на индикации от страна на ЕЦБ за повишение на лихвените проценти. Финансовите посредници очакват лихвените проценти по депозити в лева, евро и долари да продължат да се понижават слабо през първото тримесечие на 2012 г. Лихвените проценти по кредити, според получените отговори, ще запазят нивото си. Очакванията на анкетираните за движението на лихвените проценти по кредити и депозити сочат разширяване на лихвения спред.
Участниците в анкетата са малко по-позитивни по отношение на динамиката на индексите на Българската фондова борса през първото тримесечие на 2012 г. спрямо очакванията им за последното на 2011 г., като с най-голям дял в общата съвкупност от отговори, остават мненията за запазване на нивата на индексите. Макроикономическата среда и изменението на финансовото състояние на икономическите агенти са най-често посочените от финансовите посредници фактори, определяли развитието им през четвъртото тримесечие на 2011 г. Възстановяването на потоците от чуждестранни инвестиции към България и разрешаването на дълговата криза в Еврозоната ще бъдат основните предизвикателства във финансовата сфера съответно във вътрешен и международен план.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161