EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Латвия:Цените в латове и евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Латвия:Цените в латове и евро

mail17:00 | 07.10.2013прегледи 646 коментарикоментари 0


От 1-ви октомври в срок от шест месеца след влизането на Латвия в еврозоната, което ще стане на 1 януари догодина, всички търговци в страната са задължени да посочват цените на стоките и услугите в две валути - националната лат и общоевропейската евро, предаде ИТАР-ТАСС. Мярката е необходима, за да могат потребителите по-бързо да свикнат с новата валута. Министерството на икономиката припомня, че цените в преходния период трябва да бъдат посочвани в съответствие с официалния обменен курс - 0,702804 лата за евро. Според специалисти на министерството при въвеждането на еврото цените могат да нараснат с 0,2-0,3 процента. Центърът за защита на потребителите в Латвия възнамерява от днес да направи около 30 000 проверки, за да се убеди в честността на търговците при указването на цените.  През март 2010 година латвийското правителство прие решение страната да въведе еврото от 1 януари 2014 година. Още от края на миналата година страната отговаря на Маастрихските критерии. Правителството, парламентът и президентът приеха законопроект за реда на въвеждане на еврото. Според този документ от 1 октомври 2013 година до 30 юни 2014 година цените на стоките и услугите трябва да бъдат посочвани в двете валути.
 
Присъединяването на Латвия към еврозоната от 1 януари 2014  година е оспорено по съдебен ред, предаде ИТАР-ТАСС. От конституционния съд на страната е поискано да отмени  съответното правителствено решение, като искът е внесен от  организация "Антиглобалисти", обединяваща десетки евроскептици. Ищците посочват, че решението на правителството е нарушило  правото им да определят дата за въвеждане на единната валута на  национален референдум.
"Това постановление не отговаря на конституцията.  Правителството наруши не само конституцията на Латвия, но и  международните (европейски) договори. Хорът на поддръжниците на  еврото, включително премиерът Валдис Домбровскис, непрекъснато  пее, че въвеждането на е необходимо, защото се изисква по  международните договори, влезли в сила с присъединяването на  Латвия към ЕС. Тези договори обаче дават право на нас,  гражданите на Латвия, да решаваме въпроси като датата за
въвеждане на еврото", посочва организацията в изявление.
През март 2010 г. правителството реши, че страната ще приеме еврото от 1 януари 2014 година. Още от края на миналата година  бе признато, че Латвия отговаря на критериите от Маастрихт,  припомня ИТАР-ТАСС.
Още три други организации тази година се опитаха да  предизвикат референдум за датата на въвеждане на единната  валута, но местните власти отклониха предложенията. Парламентът  също отхвърли законопроект на опозицията за определяне на датата чрез референдум.


Тагове: Латвия, лат, евро
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167