EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Латвия-най-засегната страна от ЕС с ръст за Q2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Латвия-най-засегната страна от ЕС с ръст за Q2

mail15:00 | 09.08.2010прегледи 683 коментарикоментари 0


Латвийската икономика, която бе сред най-силно засегнатите в Европа от кризата, е постигнала растеж през второто тримесечие на годината, обяви днес националната статистическа агенция, цитирана от Асошиейтед прес.
Икономическата активност през периода април - юни  е нараснала леко - с 0,1 на сто в сравнение с първите три месеца на годината. През първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на балтийската страна се увеличи с 0,3 на сто.
На годишна основа обаче латвийската икономика се е свила с 3 процента, тъй като строителството и секторът на услугите са продължили да дават слаби резултати, отчита статистиката.
Промишленото производство обаче, тъкмо обратното, е нараснало с 14 процента на годишна основа през второто тримесечие.
Латвийският БВП е намаля с цели 18 процента миналата година, а това бе най-слабият резултат за членка на ЕС, след като страната четири години отчиташе силен растеж, благодарение на който икономиката й нарасна с близо 50 процента.
Заради прегряването на икономиката си страната с население 2,3 милиона души се оказа неплатежоспособна и, за да се задържи на повърхността, бе принудена да заеме 7,5 милиарда евро (10,5 млрд. долара) от международни кредитори през декември 2008 година.
Правителствените експерти и анализатори са на мнение, че най-лошото от кризата е отминало и Латвия би могла да отчете годишен растеж през 2011 година. Икономиката на Латвия вероятно ще се  свие с 2 процента в края на тази година.   


Тагове: ръст, БВП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg