EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лаптопът – най-използван от български фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лаптопът – най-използван от български фирми

mail10:00 | 31.12.2012прегледи 601 коментарикоментари 0


През януари 2012 г. близо половината от предприятията в ЕС са ползвали някакъв вид преносим компютър за бизнес употреба, сочи анализ на Евростат за използването на информационните технологии в ЕС-27. За България данните отчитат, че всяко трето предприятие е предоставяло за ползване на служителите си преносими компютърни устройства. Тази услуга е предоставяна на служителите от близо 67% от големите български предприятия, 44% - от предприятия "среден клас" и 27% от малки предприятия. Най-често у нас са се ползвали за бизнес лаптопи – 30% или смартфони – 16%. Близо 94% от предприятията у нас са предоставяли достъп до система за електронна поща, а 85% от българските предприятия са имали обществено достъпна информация в Интернет. Близо 76% от предприятията у нас са имали фиксиран широколентов достъп до Интернет, а 87% - достъп до Интернет, отчита анализът на Евростат за България.

По данни на НСИ у нас през 2011 г. е имало над 26 хиляди предприятия /87% от всички съществуващи/, които са били с достъп до Интернет, припомня БТА. Над 350 хиляди българи или около 25% от трудоспособното население са използвали компютри в предприятията, където се трудят. Заетите лица, които са използвали на работното си място Интернет са били около 290 хиляди души, или около 21,4% от заетото население у нас. Според анализа на Евростат близо 95% от предприятията в ЕС-27 имат достъп до Интернет, 85% имат достъп до фиксиран широколентов Интернет, 71% имат свои уебсайтове, а 48% осигуряват преносими устройства за мобилна връзка. Делът на предприятията, които са предоставяли преносими компютри на служителите си е най-висок във Финландия – 78%, отчита европейската статистика. В скандинавски страни като Дания, Норвегия, Швеция, Исландия, както и в Чехия - над 60% ползват лаптопи за бизнес. В Германия, Естония, Литва, Люксембург, Австрия, Холандия - делът на предприятията, които са предоставяли преносими компютри на служителите си е над 50%. Най-нисък е този дял в Румъния – 22% и Гърция – 27%. А най-много големи компании, които са давали лаптопи на служителите си за бизнес е отчетен във Финландия – 99%, Австрия – 97% и Швеция – 95%.
Анализът отчита също, че във Финландия, Чехия и Полша - всеки лаптоп, който е бил даван на служители за бизнес - е бил с достъп и до Интернет. Преносимите устройства,  които са били раздавани за бизнес на служителите са били оборудвани със специални бизнес-приложения в предприятията в Швеция – 71%, Чехия – 67% и Дания – 64%.
Големи различия отчитат и оборотите на предприятията в ЕС с електронна търговия, сочи статистиката. Средно за ЕС около 15% от предприятията са имали оборот от онлайн поръчки или друг вид електронна търговия. Най-силно е развита електронната търговия в предприятията в Чехия - близо 25%. Следват Люксембург, Исландия и Швеция - около 20%. В дъното са Гърция, Румъния и България - с по около 5% оборот от електронна търговия на предприятията си.

 


Тагове: лаптоп, фирми
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg