EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кърджали: 35 безработни стават парамедици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кърджали: 35 безработни стават парамедици

mail18:05 | 22.06.2016прегледи 742 коментарикоментари 0


Тридесет и пет трайно безработни младежи до 29 години от област Кърджали ще бъдат обучени за професията "парамедик" - трета степен с последваща временна заетост. Това каза пред журналисти директорът на Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ в Кърджали д-р Атанас Митков, цитиран от БТА.

Обучението е по проект "Активни на пазара на труда", който Центърът изпълнява, а Кърджали е един от първите в страната, в които обученията ще се провеждат по новите държавни образователни изисквания.

Професията парамедик е нова за страната. Идеята е тези кадри да компенсират липсата на висш медицински персонал в системата на спешната помощ, обясни директорът на ЦСМП. Обучените парамедици ще имат право да транспортират пострадали и болни хора, да оказват първа помощ и да асистират в спешно отделение. Според официално одобрената концепция за спешната помощ, до 2020г. на системата ще са необходими 1 000 парамедици.

От днес до края на август ще се проведе информационна кампания в цялата област. Ще бъдат привлечени 70 безработни лица на възраст между 16 и 29 години, част от които ще бъдат насочени да се върнат на училище, да се регистрират в Бюрото по труда, а 35 ще преминат обучение от 9 месеца. Тридесет от успешно преминалите ще бъдат назначени за 6 месеца към ЦСМП, а други 5 - в спешното отделение към МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски - Кърджали.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg