EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде ще отиват парите от СО2-емисии?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде ще отиват парите от СО2-емисии?

mail11:45 | 09.10.2012прегледи 1118 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
От следващата година влизат в сила нови правила за използването на приходите от държавната търговия с парникови емисии. Това предвижда новият Закон за климата у нас, който се очаква да бъде одобрен до края на тази година, коментира Владислав Драмалиев от дирекция "Политика по изменение на климата" в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) по време на дискусия за условията за търговия с въглеродни квоти в периода 2013-2020 г. Така например закупуването на електромобили или поставянето на слънчеви покривни панели може да се стимулира с пари от продажбата на държавните спестени парникови емисии. Финансирането на такива малки частни проекти ще се осъществява с приходите от продажбата на държавния дял въглеродни емисии в рамките на Националната схема за зелени инвестиции. У нас е имало подобни сделки с Австрия, като с парите са финансирани проекти за повишаване на енергийната ефективност в училища и детски градини.
МОСВ планира също така 30% от реализираните средства от приходите от парникови сделки да отидат в държавния бюджет, а другите 70% да се влагат в Националния доверителен екофонд (НДЕФ) за финансиране на проекти, намаляващи изхвърлянето на парникови газове в атмосферата.
Съществено е, средствата да се ползват за намаляване на емисиите чрез енергийна ефективност и спонсорирането на малки и индивидуални проекти за възпроизвеждане на енергия чрез възобновяеми източници, обясни Драмалиев. Все още не е решено как ще се предоставят средствата - като безвъзмездно финансиране на част от сумата, или като безлихвени кредити.
Какъв е опитът на другите страни?
Със средствата от търговията с емисии, които Чехия спечели – близо половин милиард евро, страната осъществява мащабна програма за реновиране, по която бяха санирани няколко хиляди панелни блокове и еднофамилни къщи.
Германският „Специален фонд за енергия и климат” разпределя 100% от приходите с търговията с емисии за международни и национални климатични проекти. Схемата „ефективен дом” е финансирана с пари от търговията с емисии.
Пред ЕconomyNews.bg Владислав Драмалиев коментира още:
„Законът за ограничение изменението на климата трябва да е готов до края на годината. Той има за цел да уреди два вида въпроси. Едните са свързани със съществуващи обществени отношения, другите с несъществуващи. С него се опитваме да насочим вниманието на обществото към темите, свързани с изменението на климата, както и да очертаем задължения и права на другите институции във връзка със всички дейности, които трябва да бъдат извършени от страна на България, спрямо задълженията на международно ниво и в ЕС. Може би най-важното, което трябва да се отбележи е, че в този закон се уреждат правилата как точно ще бъдат разпределяни приходите от търговията на квоти с емисии, които ще се провеждат централизирано за целия ЕС и България ще участва с тях.
По информация на ЕК първите търгове ще стартират още следващия месец. Но все още държавите-членки не са установили всички необходими правила за участие в тях, което може да доведе до някакви забавяния. Идеята е до края на годината да бъдат продадени 120 млн. квоти. Това са т.нар. ранни търгове на квоти. Те се продават сега, като първоначалната цел беше да се избегнат покачвания на цената, поради големия интерес към квоти от енергийните предприятия, които се включват изцяло в схемата, и започват да си плащат на 100% от квотите от следващата година.
Впрочем ЕК счита, че схемата трябва така да функционира, че да стимулира докрай преминаването към една по-енергийно ефективна индустрия в Европа. Това стимулиране всъщност се осъществява чрез цената на квотите, която в момента е прекалено ниска. Затова на европейско ниво се обсъждат вариантите за стимулиране на цената в краткосрочен план.
Как България ще използва средствата от продадени емисии? Първоначално идеята чрез тези средства да развиваме ниско емисионен транспорт – какъвто е електрическият, но засега все още не е ясно в какви точно проекти ще бъдат насочвани приходите.”

Мнението на еколозите
Търговията с емисии ще навлезе в третата си фаза през 2013 г. (спрямо протокола от Киото). В момента в България се изработва закон, който да регламентира изразходването на приходите от търговията с емисии, коментират от неправителствената организация „За земята”.
Смятаме, че България ще има най-голяма полза ако цялата сума от приходите (100 %) отива за екологични проекти в различни сектори. Необходимо е да има ясни критерии, на които да отговарят тези проекти – намаляване на емисиите, създаване на зелени работни места, подкрепа на отделните домакинства за повишаване на енергийната ефективност.
През държавния бюджет ще минават над 30% от реализираните средства, като част от тях ще отиват за покриване на международните ангажименти на България по климатичните споразумения. Не трябва да се допуска с останалата част от средствата да се финансират проекти, несвързани с климата, субсидиращи изкопаемите горива или по друг начин влошаващи състоянието на климата.
Зелените препоръчват още финансиране на малки децентрализирани мощности във възобновяема енергия (слънце, вятър, вода, геотермална енергия, биомаса, биогорива и биогаз), енергийна ефективност (ЕЕ), залесяване и други добри зелени практики..
Търговията с емисии и механизмите за финансиране на проекти, свързани с нея са една от малкото възможности за финансиране на мерки за ЕЕ и ВЕИ във фамилни къщи и малки стопанства. Затова тази сфера трябва да бъде приоритетна при използване на приходите от търговията с емисии. В контраст на това европейските структурни фондове могат да осигуряват средства само за публични сгради и многофамилни жилищни сгради.
За по-ефективно оползотворяване на средствата трябва да се улесни достъпа на общините до тези средства и да се използват парите предимно за енергийна ефективност и схеми за устойчив транспорт.
Процент от средствата трябва да се насочват за образование за околна среда и за информационни кампании, насочени към обществото.
Не трябва да се подкрепят спорни и недоказали се технологии като улавяне и съхранение на СО2, изгаряне на отпадъци и други, които няма да допринесат за намаляване на емисии.
България има минимален опит в търговията с емисии и смятаме, че е много навременно да представим добрите практики от нашите партньори в ЕС. Смисълът на търговията с емисии е в намаляването на емисиите в страната по начин, който не натоварва националния бюджет, а не да е източник на средства за него.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043