EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде са резервите за цената на тока?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде са резервите за цената на тока?

mail08:20 | 06.03.2013прегледи 701 коментарикоментари 0


Водещ: Влиза в сила средното 7% намаление на цените на електроенергията за битовите абонати - на ЧЕЗ с 7.17%, за EVN с 7.28%, 6.22% и за Енерго-Про. Спадът на цената е за сметка на намаляването на процента нормативно признати технологични загуби на трите компании, от досегашните 15 на 12%. Принос за поевтиняването има и по-евтиният от първи януари природен газ за когенерациите. Дали това е най-добрият компромис за цената на тока, питаме председателя на българския енергиен форум, Иван Хиновски?
Иван Хиновски: На този етап не се вижда никакво друго решение в краткосрочен план, защото всички други решения са свързани с по-точни разчети и с по-тежки промени в структурата на генериращите мощности. Трябва да се оптимизира производството, там са големите резерви.
Водещ: Как да стане оптимизирането?
Иван Хиновски: Проблемът е следният. Процентът на технологичните загуби в цената е естествен резултат от работата на електро-разпределителните дружества, тоест, те са притискани, казано честно, да намалят техните загуби. Добре, това е един правилен път, но въпросът е до колко те ще мога да го изпълнят. Големите резерви в енергетиката са ценообразуването на микса на електроенергията. Тоест тази енергия, която тези дружества закупуват от НЕК и ни я продават на нас, а тук има огромни резерви. Големият процент е студеният резерв, който всички ние плащаме, т.е. ние плащаме за огромен процент мощности, които стоят и чакат да бъдат пуснати в експлоатация. Те не произвеждат, но ние плащаме този престой. Има възможности за оптимизация на НЕК и на ЕСО, има и възможности за намаляване загубите в преносната система, има възможности за оптимизация на компенсирането на възобновяемите енергийни източници и трябва да се помисли нещо във връзка с тяхното бъдещо включване в микса. Те трябва да бъдат принудени да работят с предсказуемо производство, или в краткосрочно дефинирани баланси на производството, като се обединяват те самите в балансиращи групи, или да предприемат действия, тяхното производство да бъде предсказуемо. От това всъщност идва значителният дял на затрудненията в енергийната система, което води до разходи.
Водещ: Оставят ли членовете на комисията възможност и за промяна на енергийния микс, за да не се увеличи цената на електроенергията от 1 юли, защото председателят на комисията в оставка – Юлияна Иванова предупреди, че сегашното намаление важи до 1 юли.
Иван Хиновски: Остават, да. Настоящият процес е двустъпков. Тоест, сега виждаме изцеждане на резервите на електроразпределителните дружества, но има резерви и в секторите – пренос и производство на електрическа енергия, тоест там също може да се изтиска нещо, но трябва да бъдем много внимателни, за да не декапитализираме този сектор на енергетиката и да не се стигне до недоволства в него. Защото може да се стигне до спирането, например, на ТЕЦ-овете, и то може да предизвика последствия в обратна посока.

Водещ: А възможно ли е въвеждането на система за подпомагане на социално слабите семейства - по-евтина тарифа до определен лимит употребена електроенергия?
Иван Хиновски: Това е другото, което беше обсъждано като схема още през 2008-а година в парламентарната комисия за енергетика. Беше обсъждана схемата да се предложат пакети. Икономичен пакет с по-ниска цена до определен праг на потребление, средно-икономичен пакет с по-висок праг на потребление свързани с различно качество, защото всеки един от тези пакети трябва да бъде обвързан с качеството на услугите. Това тогава не беше прието, защото се смяташе за напречно субсидиране. Този подход с пакетиране, включващ разделянето на потребителите на различни абонаменти, може да се комбинира и с една по-широко отворена ножица за социално подпомагане, защото може да има хора, които да изпаднат под групата и на този икономичен абонамент. Специално проучвах решението на проблема в страните от Западна Европа. Значи, там има редица видове абонаменти. Във Франция, например, има зелен, син, жълт, които са по нива на потребление. Но това в България ние не възприемаме. Всеки един от тези абонаменти свързан с една постоянна, целогодишно заплащана постоянна такса за потребление на ток, разходи, които в края на всяка една година се изравняват. Има доплащане или връщане на средства, ако клиента е надплатил. Тоест, подобно на схемата на Топлофикация София. Това, обаче, българинът не го приема, той иска всеки месец да си плаща в зависимост от разходите. Въпроса е, че ние трябва да разграничим потребителите по групи, това трябва да се направи, защото ще облекчи много положението на абонатите с ниско потребление, които би трябвало да плащат и по-ниска цена.
Водещ: А възможно ли е дивидентът на енергийните дружества към държавата, там където има държавно участие, разбира се, да се намали на 50%, вместо настоящите 80% и до какво ще доведе такова намаление?
Иван Хиновски: Вие чувате от Министерството на финансите, че няма приходи в бюджета, че дефицитът заплашително нараства. Такова намаление ще има ефект за повишаване на дефицита. От който следва ограничаването на разходите за здравеопазване и образование. Всичко си има своята цена. Намалявайки приходите в бюджета от тези дивиденти, намаляваме разходите за социалните сфери.
Водещ: Няма ли това да даде възможност на енергийните дружества да вложат тези средства в инвестиции и оптимизация на дейността?
Иван Хиновски: Вие говорите за намаляване на дивидентите?
Водещ: Да, които изплащат енергийните дружества към държавата.
Иван Хиновски: Намаляването по принцип означава по-малко приходи в бюджета и повече засичане на тези дружества. Да, ако бюджетът може да приеме такова намаляване, защото зависи – трябва някой да направи сметките – и ако се промени приходната част на бюджета, да се провери дали то е приемливо за другите сфери? Ако може да се направи такова нещо, би било глътка въздух за капитализиране на енергийните дружества, които в последните години работят в тежък режим на ограничения на инвестиции и ремонти./Радио Фокус

 

 


Тагове: ток, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg