EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде почиват руснаците?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде почиват руснаците?

mail16:00 | 22.07.2014прегледи 810 коментарикоментари 0


Търсенето на почивки в Европа сред руските туристи е спаднало след въвеждането на санкции от ЕС. В отделни страни спадът за сезона може да достигне 30 на сто, съобщи Ала Манилова, заместник министър на културата, отговаряща за туризма, съобщи ИТАР-ТАСС. "Режимът на санкции наистина доведе до спад на посещенията на руски граждани в Европа. Степента му ще можем да определим след края на сезона. По предварителни оценки спадът може да достигне от 15 до 30 на сто. Но не става дума за страните с плажен туризъм. Нямаме никакви данни за намаляване на търсенето на почивки в страни като Турция и Гърция. Напротив, може да се прогнозира, че в редица региони на европейския Юг ще има ръст" на посещенията, отбеляза Манилова в интервю за "Росийская газета". По тази причина не може да се смята, че фалитът на туристическата агенция "Нева" е свързан със спад на пазара, дължащ се на санкциите, подчерта тя. В момента в чужбина се намират седем хиляди руснаци, клиенти на фирмата, повечето от които ще трябва да се върнат в Русия за своя сметка.

Сезонът в България

Туроператори и туристически организации очакват до 7 процента спад на туристите това лято. Най-големият български курортен комплекс „Слънчев бряг“ намали цените и започна да предлага бонусни схеми, за да се напълни почивната база.

От началото на сезона досега има спад между 8 и 10 на 100 на туристите, заяви председателят на Съюза на собствениците на хотели в Слъчнев бряг Елена Иванова. По-малко са туристите както от Източна, така и от Западна Европа, каза тя пред БНР:
Точно така, както ние си го казахме, а след Берлинска борса, когато това официално беше съобщено, записванията за България са между 15,18 до 20 процента по ниски и в западни пазари, имам в предвид Германия, Англия, Скандинавски страни, тези туристи тази година са насочени към Гърция. Официалната статистика сочи, че Гърция има ръст тази година за първото шестмесечие от 20 процента, което много ясно показва къде са туристите.
Дъждовното време, спрените автобусни екскурзии от Беларус и украинската криза са само част от причините за слабия туристически сезон, твърдят от бранша. 30 на 100 по-малко туристи от Източна Европа отчитат туристическите агенции до момента, каза туроператорът Иван Кирязов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg