EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде живеят българите в Европа?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде живеят българите в Европа?

mail06:40 | 25.02.2015прегледи 1576 коментарикоментари 0


Всеки трети българин у нас има роднина или приятел в чужбина, сочат данни на сдружение „Тук-Там“ и социологическа агенция ТНС ББСС. Според същото изследване близо 2 милиона българи живеят в чужбина, като над ¾ от тях работят или учат в рамките на ЕС.
Проучването, поръчано от неправителствената организация за българи, завърнали се от чужбина „Тук-Там“ и изпълнено от първата независима маркетингова агенция у нас ТНС ББСС също показва, че едва 15% от населението на България има намерение да напусне страната за по-продължителен период от време. Данните бяха оповестени от Мариела Вачева и Жоро Пенчев, членове на УС на „Тук-Там“, заедно с регионалния директор на агенцията Марчела Абрашева.
Според представителната извадка за страната, българите навън все по-често контактуват със семейството и приятели си, прибират се у нас по време на отпуск и инвестират заработените пари в българската икономика. След отварянето на границите през 2007-ма година и влизането на страната ни в ЕС, движението от и към България се е повишило и можем да говорим за позитивна нагласа сред близките и приятелите ни, които са решили да се развиват извън рамките на държавата ни.

 

  Мариела Вачева: „Всеки трети от нас има приятел навън и ние не оставаме безразлични към този факт. ¾ от приятелите ни в чужбина работят и ние имаме за цел да покажем на тези хора, че тук също има възможности за работа, за развитие, за живот. : С това изследване ние поставяме основа на още по-задълбочена работа по нашите проекти като форум „Кариера в България. Защо не?“ и BG Careers Fair UK & Germany– кариерни форуми за българи в чужбина.“.
Марчела Абрашева: „Фактът, че има повече мобилност на българските граждани е много показателен. Тук не можем да говорим за емиграция, а за отваряне на възможностите и за глобализиране на българската общност. Виждаме как нашите приятели и роднини в чужбина се връщат у нас все по-често, инвестират заработените си пари в българската икономика и подпомагат средата ни тук дори от разстояние.“
Друг позитивен фактор е дигитализирането на комуникацията между българите и техните близки в чужбина, като Skype е предпочитан начин пред телефона. Всеки четвърти българин пък се свързва с приятелите си посредством социални мрежи и платформи, което е показателно за пенетрацията на смарт услугите в България.
Жоро Пенчев: "Само 15% от българите имат желание да напуснат за дълго страната и това е много положителна новина за нас, тъй като казва, че хората очакват положителна промяна в България. Изследването сочи, че живеещите в чужбина продължават да общуват активно и все по-лесно с близките и приятелите си тук, което ни дава увереност, че те милеят за родината си и имат полза от усилията на Тук-Там да им предостави възможности да се реализират у нас."

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg