EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде е „Пътят на сиренето” ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде е „Пътят на сиренето” ?

mail08:00 | 16.09.2012прегледи 1082 коментарикоментари 1


Туристическата атракция “Пътят на сиренето” ще бъде официално открита в овцефермата на семейство Хускови в с. Пелевун, Община Ивайловград (Източните Родопи). Туристи и посетители ще могат да наблюдават как се доят овце, как се подквасква млякото и се прави сирене, ще могат да опитат вкусните домашни кисело мляко, масло и сирене. Собственикът на овцефермата Мирослав Хусков е част от мрежата на „Новото тракийско злато“. Проектът го подкрепя с обучение и финансиране.

Атракцията „Пътят на сиренето“ е разработена и финансирана по проекта „Новото тракийско злато“ в периода ноември 2011 г. – август 2012 г. Чрез демонстрация на традиционни земеделски техники и дегустация на домашно приготвени продукти се цели да се привлекат повече посетители, които да оставят приходи в местната икономика, подобрявайки жизнения стандарт на местното население.
Семейство Хускови са одобрени за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, с което ще ремонтират и обзаведат къща за гости в Пелевун. Овцефермата им е отворена за посетители и туристи, които могат да опитат и на място да си купят домашни мляко, сирене и масло.
Хускови имат стадо от 280 овце-майки, които гледат от 2004 година. Миналата година Мирослав Хусков спечели спечели конкурс, обявен от “Зелени Балкани” с финансовата подкрепа на германската фондация EURONATUR за подпомагане на земеделци и животновъди, развиващи дейността си в райони с високо биологично разнообразие като защитените зони от НАТУРА 2000 и „Зелен Пояс”.
Село Пелевун е сгушено между последните ридове на Източните Родопи, в подножието на връх "Св. Илия", наричан от местните "Бърчинката". То е второто по големина село в община Ивайловград. В местността Чаирите на около 2 км северно от селото е открит най-дългият до сега известен тракийски долмен в Родопите, който се отличава с уникалния си архитектурен план. На няколко километра от селото се намират останките от средновековната мраморна крепост „Лютица“ и прочутата с мозайките си римска вила Армира. Наблизо е защитената местност „Меандрите на Бяла река“. На няколко километра от селото е изградена площадка за подхранване на черен лешояд, който е застрашен от изчезване вид. В района на близкото село Костилково има стадо каракачански коне, създадено по проекта „Новото тракийско злато“.
Основният поминък на местното население е селското стопанство, предимно животновъдство и тютюнопроизводство. Традиционно се отглежда и сусам, от който се произвежда сусамов тахан. Няколко местни фермери от Пелевун, сред които са и сем. Хускови, по примера на други две източнородопски села - Горно поле и Рабово, правят първи стъпки в съчетанието на земеделие със селски туризъм.
 


 
Коментари
 
Русанка Петкова - 14-09-2012 г. 15:28:52

Браво на такива смели хора,дързайте и работете.На България и трябват хора като Вас.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg