EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде е разумно да се инвестира след кризата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде е разумно да се инвестира след кризата?

mail18:08 | 21.10.2009прегледи 1226 коментарикоментари 0


Мария Христова
„Предстоящите събития в реалния сектор са вече калкулирани на Българската фондова борса, и нов срив на SOFIX не се очаква” коментира Живко Русев, портфейлен мениджър на финансово инвестиционна къща Карол, на отворена лекция в Стопански факултет на Софийски университет. Според него цените на акциите са паднали твърде много в сравнение с реалната икономика и това в комбинация с добрата нормативна уредба в сферата на капиталовия пазар и значителните инвестиции в инфраструктурни проекти са основание за възходящ тренд на българския фондов пазар.
Подобна е ситуацията и в Централна и Източна Европа, където по-високият темп на растеж на БВП спрямо развитите икономики и все още ниската пазарна капитализация и проникване като процент от БВП дават потенциал за растеж.
В глобален аспект диверсификацията е единствен начин да увеличим доходността на инвестиционния си портфейл, без да увеличаваме риска. Добре е да инвестираме в различни региони, като изключително атрактивни в това отношение са Китай, Индия, Латинска Америка, както и в различни сектори, тъй като във всеки един етап от икономическия цикъл съществува сектор, в който е най-добре да се инвестира, казва още експертът.
След кризата това са основно компании, добиващи и обработващи злато (хеджиращ инструмент срещу инфлацията), инфраструктурни компании и компании, свързани с възобновяемите енергийни източници, в които се влагат много пари по административен път.
Едно добре управлявано портфолио трябва задължително да включва не само акции, но и суровини, тъй като суровините и най-вече златото се характеризират със слаба корелация с движението на цените на акциите и дългосрочен потенциал за растеж поради ограничеността на ресурсите.
Освен това с увеличаването на инфлацията растат и цените на суровините, следователно и на съответното портфолио.
За да вложим парите си на фондовия пазар, трябва да избираме между директно закупуване на акции през брокер, взаимен фонд, ETF (Exchange Traded Fund) или доверително управление на активи.
Има и една възможност за тези, които не разполагат с големи суми, а именно „търговия на маржин”, но за нея експертите предупреждават, че има риск да загубим целия си капитал дори при минимален спад на акцията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990