EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде е договорът за АЕЦ Белене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде е договорът за АЕЦ Белене

mail11:11 | 18.03.2010прегледи 892 коментарикоментари 0


Изглежда никой не е виждал договора за строителство на АЕЦ Белене - и най-вероятно такъв въобще няма. Затова си позволявам да предложа един вариант.

1. Ние, руската страна твърдим, че АЕЦ “Белене” е най-добрият проект за атомна централа в света. Белене ще е ефективна без държавни гаранции, договор за дългосрочно изкупуване на електричеството или други форми на подпомагане от държавата. Понеже проектът е толкова ефективен, със сигурност ще се намери стратегически инвеститор за него.
2. Заради нашата - на руснаците - убеденост по т. 1 ние отпускаме 2 милиарда евро кредитно финансиране на компанията АЕЦ “Белене” ООД - новорегистрирана компания с 1 лв основен капитал. Съзнаваме, че компанията е с ограничена отговорност и отговаря само до размера на активите и капитала си.
3. Ако твърденията по т. 1 се окажат неверни и не се намери стратегически инвеститор, загубите по кредита от т. 2 се поемат изцяло от руската страна. Руската страна няма да търси никакви неустойки от България или която и да е българска компания нито за кредитното финансиране, нито за поръчаното оборудване, нито за нищо друго свързано с проекта.
3.1. Ако проектът не получи лиценз от български или европейски органи, руската страна поема цялата загуба и дължи неустойка на българската страна.
4. Заради драстичната обезценка на рублата руската страна се съгласява да намали цената на проекта в евро с поне 20%. Получената сума в евро се фиксира и не може да бъде повишавана и ескалирана по никакъв повод. Проектът не може да струва повече от 4 милиарда евро. Всяко забавяне и оскъпяване е за сметка на руската страна - за което се дължи и неустойка на българската страна.
4.1. В сумата от 4 милиарда евро се включват всички разходи, пряко или непряко свързани с проекта, включително изграждане на инфраструктура.
5. Руската страна вярва, че проектът за АЕЦ “Белене” е най-изгоден в света. Затова не възразява да се проведе международен търг, в който да участват на конкурентни начала ядрени технологии и изпълнители от целия свят (какъвто търг, за съжаление, не беше проведен предишния път). Ако друг изпълнител предложи по-добри условия, българската страна е свободна да сключи договор с него като не дължи никакви неустойки към руската страна.
6. Руската страна не настоява да получи собственост в проекта за АЕЦ “Белене”. Тъй като Русия не допуска чужди инвеститори в своята енергетика, руската страна приема за нормално същото отношение да се прилага и към нея в ЕС. Ако по пряк или непряк начин Русия или руски компании се сдобият с дял в АЕЦ “Белене” българската държава може да национализира тези акции безцеремонно - както Русия прави със западните инвеститори.
6.1. Проектът за Белене ще се реализира единствено ако към него има интерес от стратегически инвеститор при пазарни условия. Това ще покаже доколко пазарът подкрепя тезата за неговата ефективност.
7. Руската страна е убедена, че няма земетръсен риск в региона на Белене. Затова тя дарява на България сумата от 30 милиона евро (а при необходимост и повече) за извършване на независимо проучване на земетръсния риск. Тези средства не подлежат на връщане при никакви обстоятелства.

8. Русия ще приема отработеното ядрено гориво на своя територия. Като гаранция за това, към договора се прилага банкова гаранция от голяма западна банка в размер на 1 милиард евро.
9. Руската страна е убедена, че електроенергията от АЕЦ “Белене” ще бъде изключително евтина и конкурентна на пазара. Като гаранция за това, се представя банкова гаранция от голяма западна банка в размер на 2 милиарда евро.
10. Руската страна е убедена, че проектът ще бъде завършен в срок и качествено. Предоставя банкова гаранция за добро изпълнение в размер на 1 милиард евро.
11. Българската страна няма да предостави никакви държавни гаранции, договори за дългосрочно изкупуване, данъчни облекчения, субсидии, държавна помощ или каквато и да е друга непазарна привилегия на този проект, както и на никой друг конкурентен проект.
12. Всякакви предишни договори, поръчки и анекси се отменят. Всякакви неустойки, произтичащи от тях за българската страна, се анулират.
Георги Ангелов старши икономист в институт “Отворено общество”от  ikonomika.org


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg