EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде да си купим жилище?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде да си купим жилище?

mail09:40 | 27.04.2011прегледи 1023 коментарикоментари 0


imot.bg
Покупката на апартамент е важна стъпка в живота на всеки човек, не само защото става дума за крупна инвестиция, но и защото домът е мястото предназначено за активна почивка. То трябва да е на комуникативно, но в същото време и тихо място, да отговоря на определени изисквания, които да подобрят начина ни на живот.
На практика две са възможностите, между които може да избираме – в центъра на града или в покрайнините. Доскоро без да се замислят повечето хора биха избрали централната градска част. Там всичко е на „една ръка разстояние” – администрация, места за развлечения, културни центрове, бързо може да се стигне от едно място до друго без превозно средство. Жилищата са скъпи, но цената им ще расте, заради локацията и от тази гледна точка подобна покупка е и добра инвестиция. Ако не се продаде, то поне ще се отдава под наем.
Дали обаче плюсовете са повече от минусите? Един от най-големите недостатъци да живеете в центъра е шумът. Ако купите жилище на бул. „Дондуков” или площад „Славейков” например, със сигурност ще научите наизуст разписанието на трамваите. Ако искате да бършете прах от телевизора, масата и нощното шкафче не един път в седмицата, а един път на ден, то трябва да си купите „луксозен” апартамент на най-комуникативното място в столицата – Орлов мост. Няма фирма за дограма, която да ви гарантира изолация от шум и прах на това място в София.
Друг минус на повечето имоти в центъра е тяхното състояние. Често се налага извършването на основен ремонт, който включва и подмяната на ВиК инсталацията, тъй като тръбите не са сменяни повече от 50 години, запушени са и дебитът на вода е много слаб. Те обаче са вкопани в стените и подмяната им е свързана с измазване на цялото помещение, а това оскъпява ремонта. Напоследък особено актуален стана проблемът с паркирането. Липсата на паркомясто или гараж е причина да не бъдат реализирани не една или две сделки. Затова и някои гаражи се оказаха толкова ценни, че стойността им достигна почти колкото гарсониера в краен столичен квартал.
Къде да си търсим жилище при положение, че и централната градска част вече не може да предложат качествени имоти? „Колкото по-далеч от център, толкова по-добре” е максимата, към която е добре да се придържат повечето кандидат купувачи. Разположените далеч от центъра, но с добра инфраструктура (булеварди, които свързват квартала с центъра на града, наличие на метро) райони са най-доброто място за придобиване на имот. Там шумът е значително по-малко, не е нужно да чистите всеки ден. Няма да ви се налага да обикаляте 15-20 минути в квартала, за да търсите място за паркиране. Ако купувате стар имот то има отредено пред блока място, където да оставите колата си. При новото строителство също са предвидени ако не гаражи, то задължително паркоместа. Висок процент от имотите ново строителство са обособени в затворени комплекси, което е допълнителна гаранция за вашата сигурност. От една страна по-трудно ще станете жертва на крадци, а от друга детето ви ще е в по-голяма безопасност. Голям плюс на подобни комплекси е, че общите им части се поддържат от компании за последващо обслужване. Това спестява много време и най-вече нерви на собствениците и в същото време имотът е в добро състояние и при наличие на проблем, той се отстранява своевременно.
Не на последно място причина купувачите да се насочат към периферията на града е преместването на офисите на много компании от центъра към съседни на него квартали. Така например една от телекомуникационните компании се премести от централната столична улица „Гурко” на бул. „Цариградско шосе”. Водещи чуждестранни фирми също предпочитат техните представителства да са извън централната част на София.
Така че мотото „най-добрият имот е центъра” като че ли вече не е много вярно. Кризата промени начина на мислене на клиентите и техните изисквания. Взискателността им се повиши и като че ли имоти, които са извън централната градска част повече отговарят на техните представи за дом.


 


Тагове: имот, покупка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165