EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КФН се намеси в случая с ПИБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КФН се намеси в случая с ПИБ

mail15:20 | 01.07.2014прегледи 2844 коментарикоментари 0


Екип на EconomyNews.bg/ обновена
Както вече бе съобщено петима души, свързани, с  инвестиционния посредник „Глобал Маркетс“ , бяха арестувани от агенти на ДАНС заради атаките срещу банковата система през последните дни. В събота бе задържан един от компютърните специалисти във фирмата, а той е посочил останалите четирима. Фирмата „Глобал Маркетс“ е регистрирана през 2009 г. с двама съсобственици - Йордан Моллов и Роберт Димитров, първият също бе арестуван. На 30 юни започна досъдебно производство срещу Кирил Джабаров (р. 1985 г., в гр. София, български гражданин) и Робърт Димитров (р. 1974 г., в Чехословакия, български гражданин).
Двамата са привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл. 326, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК (предаване на неверни данни за тревога) - за подаване на невярна информация за български банки. това съобщиха от пресцентъра на СРП. Предвижданото наказание е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба.
На двамата е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 3000 лв.
По наказателното дело са разпитани 19 свидетели, извършени са претърсвания и изземвания на 30 броя компютърни конфигурации и документация.
Предстои да се установят и разпитат още свидетели и да се изготви техническа експертиза на иззетите компютри с цел документиране на цялостната престъпна дейност на двамата обвиняеми.
Кой е инвестиционният посредник?
Инвестиционният посредник е в списъка на Комисията по финансов надзор, като притежава съответния лиценз, показа проверка на агенция Блиц. През 2009 година избухва скандал по повод активна кампания на фирмата по телефона към потенциални инвеститори с предложение да вложат 50 хиляди долара в атрактивни акции, като се обещават високи и за мнозина от обектите на атака - нереални печалби. Атакувани по този начин хора са подали молби до КФН и тя прави свое разследване. По този повод става ясно още, че от фирмата предлагат нереално високи заплати от по 2 - 4000 лева за сътрудници, за които дори няма изискване за подходящо висше образование.
На 13 май 2014 г., „Глобал Маркетс” ООД съобщава на своите клиенти, че в съответствие с решение на общото събрание на съдружниците от 26.03.2014 г., прекратява дейността си като инвестиционен посредник. Всички разходи за уреждане на отношенията с неговите клиенти ще бъдат за сметка на „Глобал Маркетс” ООД.

На 1-ви юли Комисията за финансов надзор (КФН) откри спрямо ИП “Глобал Маркетс” ООД производство за отнемане на издадения на дружеството лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник (ИП). Основанията са констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ). Целта на КФН при процедурата е да осигури цялостна защита на интересите на клиентите на посредника при прекратяването на дейността му и надлежното уреждане на отношенията с всички клиенти на ИП, както и осигуряване на стабилност на финансовите пазари.

От 2010 г. досега Комисията за финансов надзор (КФН) е извършила различни проверки на дейността на ИП „Глобал Маркетс” ООД, вследствие на които са съставени близо 120 акта за установяване на административно нарушение (АУАН). Констатираните нарушения са за извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка на ИП; неспазване на основополагащи принципи, регламентиращи дейността на инвестиционните посредници, заложени в ЗПФИ и актовете по прилагането му - да действа честно, справедливо и като професионалист в съответствие с най-добрите интереси на своите клиенти; неспазване на издадения от КФН лиценз, а именно ИП „Глобал Маркетс” ООД е сключвал сделки за собствена сметка, без да има право да извършва такава инвестиционна дейност. С цел съобразяване дейността на „Глобал Маркетс” ООД със законодателните изискванията (на ЗППЦК, ЗПФИ и нормативните актове по прилагането им) на инвестиционния посредник са отправени 42 препоръки.

По случая с “Глобал Маркетс” OOД КФН си сътрудничи с компетентните институции в България, вкл. прокуратурата, ДАНС, Национална агенция за приходите и др. През последната година и половина КФН активно обменя надзорна информация за инвестиционния посредник и с отговорните органи на страни от ЕС като Дания, Полша и Словакия.


Един от собствениците - Йордан Моллов е бакалавър по международни отношения от SUNY New Paltz, САЩ и магистър по бизнес администрация от Fordham University, САЩ. Бил е стажант в централата на Oбединените нации в Ню Йорк. Работил в няколко хедж фонда в периода 2006-2009 г. в Ню Йорк. През 2009 започва работа в „Глобал Маркетс“ ООД като анализатор. През август 2009 става втори управител в „Глобал Маркетс“. През януари 2011 става партньор в „Глобал Маркетс“ ООД заедно с Кирил Джабаров и Роберт Димитров.
Ето извадки от негово интервю от 2009 за онлайн изданието Profit.bg:  Напуснах САЩ след завършването на MBA в Fordham University през януари 2009 г. . Загубих работата си във фонда, в който работех (фондът имаше значителна експозиция към Washington Mutual, който изпадна в несъстоятелност).

Виждам много възможности в България, защото пазарът не е уплътнен в нито един сектор (с изключение на недвижимите имоти), а знаем добре, че най-много възможности съществуват точно там, където никой не ги вижда. Бих посъветвал хората да преодолеят многото ненужни емоцийки, които ги спъват по пътя на успеха (в личен план и в кариерата). Отчаянието, досадата и небрежността са някои примери. България се променя динамично. Знам, че не всеки би се съгласил, но страната е изживяла известен разцвет през последните няколко години. Нека не забравяме, че системата за стимулиране на капитализма кара хората да искат повече и никога да не са доволни от постигнатото. Капитализмът може да ти даде всичко материално, но трагедията е, че никога няма да си доволен от полученото. Подобно на олимпийските игри. Винаги има само едни рекорд и целта на всеки участник е да го достигне и подобри. Не може всички да сме рекордьори!
По отношение на мястото на живот България винаги ще бъде моя основна база, но ще се стремя да бъда там, където са и възможностите!

 Акцията на ДАНС
На 29 юни 2014 г. в 15:30 ч. служители на Държавна агенция „Национална сигурност”, под ръководството на Районна прокуратура – София, проведоха специализирана операция на територията на столицата. Задържани са две лица – български граждани за противозаконни действия по чл. 326, ал. 1 от НК, съобщава на сайта си ДАНС.
Установено е, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени „Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки” със следното съдържание:
„• Изпадането в ликвидна криза на една от най-големите български банки, Корпоративна Търговска Банка, напомни за съществуващите рискове, които съществуват при съхранение на активи в депозити и депозитарни инструменти.
• В допълнение, фондът за гарантиране на влоговете е изключително декапитализиран и неможе да покрие загубите на влогове дори за една от много български банки, а БНБ няма юридически права да компенсира влогове на фалирали банки.
• Корпоративна Търговска Банка НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА банка в ликвидна криза. Налице са индикации, че Уникредит, Инвестбанк и Токуда са в много тежко състояние и дори и малък процент тегления биха долели тези институции до фалит. В това число, не засягаме банките, които са филиали на гръцки финансови институции и чиито активи имат директна експозиция към, гръцката финансова криза.
• Впредвид ниските лихви по депозитите и високата вероятност от фалит, рискът за вложените активи е неоправдан.
• Налице е риск за валутния борд и девалвация на българската валута подобна на ситуацията от 1998 г. Депозитите на гражданите ще бъдат избубени или пожертвани за спсяването на българската икономика.
Във връзка с тези факти разполагаме с изгодно предложение как може да предпазите вашите средства.” (Запазен е оригиналният правопис.)
При извършените процесуално-следствени действия от офис на територията на София са иззети компютърни конфигурации.

Установена е връзка между лицата и задържаните по-рано в столицата четирима души. Работата по случая продължава, се отбелязва още в съобщението.
 

Към момента имаше арестувани, но не е ясно кой е наел компанията за провеждане на цялата акция.
 

Борсата – акциите на КТБ и ПИБ поскъпнаха
 

На 30-ти юни акциите на "Булгартабак холдинг" поскъпнаха с 10,74 процента до 67,00 лева едната.
Акциите на Централна кооперативна банка" АД поскъпват с 13,85 на сто до 1,19 лева. Цената на книжата на "Първа инвестиционна банка" скача с 23,72 процента до 3,51 лева.

 Европейската комисия съобщи, че е одобрила искане на България за кредитна линия от 3,3 милиарда лева в помощ на банковата система, предаде Ройтерс. "Комисията реши, че държавната помощ, състояща се в предоставянето на кредитната линия, е съразмерна и пропорционална с необходимостта да се осигури достатъчно ликвидност в банковата система при особени обстоятелства", посочва комисията в съобщение.

 

 снимки:Facebook


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046