EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Купуваш нова кола в ЕС, плащаш ДДС в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Купуваш нова кола в ЕС, плащаш ДДС в България

mail11:40 | 27.08.2010прегледи 1387 коментарикоментари 0


Ако сте си купили нова кола от ЕС имате определени задължения в България. Какви са те, кой автомобил е нов, според Закона за ДДС, дължите ли данък и къде трябва да го платите – това са част от въпросите, на които дава отговор новата брошура, която издава НАП. Брошурата ще се разпространява в подразделенията на „Пътна полиция” в страната.
При ревизии за 1 година инспектори от НАП са начислили допълнително над 2 млн.лв. ДДС и 535 хил.лв. лихви на 198 фирми и граждани, които са си купили нови автомобили от ЕС. От ревизиите станало ясно, че една от основните причини за недекларирането и невнасянето на ДДС, е това, че собствениците на автомобилите не знаят своите задължения. Според европейското и българското законодателство, когато български фирми и граждани купуват нов автомобил в страна от ЕС, те дължат и внасят ДДС в България, а не в страната, от която купуват колата. Това задължение се отнася и за лицата, които не подлежат на регистрация по Закона за ДДС по общия ред. Това са физиечските лица, държавните органи и органите на местното самоуправелине, болниците , училищата.  Всички те декларират пред НАП покупката на ново превозно средство от друга държава-членка на Европейския съюз.
Декларация за ВОП и ВОД на ново превозно средство от нерегистрирани по ЗДДС лица /чл.101, ал.1 от ППЗДДС/
Декларацията може да се получи и от всеки офис или териториална дирекция на НАП. Срокът за подаване на декларацията е до 14-то число на месеца, следващ месеца, в който данъкът е станал изискуем. До същата дата трябва да се внесе и данъкът за автомобила.   

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg