EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Купувай, когато всички продават!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Купувай, когато всички продават!

mail18:16 | 15.06.2010прегледи 1568 коментарикоментари 2


Първото полугодие на 2010 г. е по-успешно за ваканционните имоти от 2009 г., тъй като спадналите вече цени на имотите привличат отново интереса на купувачи от най-различни страни, коментира Полина Стойкова от Бългериан Пропертис. Разбира се, далеч сме от обемите от сделки от преди кризата, но все пак сделки има – те са на средни цени от 350 до 700 евро на кв.м., които са всъщност цени предимно в долния ценови сегмент за различните курортни места по морето и в Банско.
От месец март се забелязва увеличение на интереса на чуждестранните купувачи към имоти по нашето Черноморие, който се подсилва и от започващия вече летен сезон. Доста от потенциалните купувачи съчетават възможността за почивка в България през пролетта и лятото с това да огледат подходящи за покупка имоти и именно затова през последните месеци има повече огледи на имоти.
Основният интерес за имоти по морето и в Банско е насочен към евтини апартаменти на цени между 25 000 и 40 000 евро. Има интерес и към луксозни и елитни морски имоти, които попадат в ценовия сегмент от 80 000 до 130 000 евро. Истинските елитните имоти в България (много малко на брой на фона на другите, които са построени) ще се оформят скоро като отделен инвестиционен продукт. Те няма да се влияят от общите тенденции и колебания на пазара на имоти и ще са един от най-добрите начини да се инвестират свободни пари, казват от агенцията.
Същевременно се запазва тенденцията чуждестранни собственици на апартаменти по морето да ги продават, като те са склонни да обявяват много изгодни цени с цел бърза продажба. От началото на 2010 г. много строители също намалиха цените на имотите по морето, като вече има офертни цени от 300 евро на кв.м. за апартаменти в завършени комплекси. Повечето от продавачите на ваканционни имоти са съгласни да се разделят с имотите си на изключително ниска цена, като почти всички те продават под себестойността на строителството или под цената, на която са ги закупили преди години.
Собствениците на обекти, които са пред завършване или са вече завършени, се опитват да продадат свободните апартаменти, като от началото на годината все по-смело намаляват офертните цени, тъй като вече ясно осъзнават, че няма какво повече да се чака. Много от тях са склонни да продават на себестойност, но да приключат с тези проекти и да продължат напред. Множество строителни проекти са замразени в съвсем начална фаза поради липса на финансиране и пренасищане на пазара.
Още повече са проектите с парцел и строително разрешение, които са спрени. Все повече такива проекти се оферират на пазара, но кандидат-инвеститори липсват и за тях поради лошите перспективи пред новото строителство. Липсват всякаква продажби „на зелено”, като кандидат-купувачи няма дори за имоти, оферирани на изключително ниски цени. Имаме причини да смятаме, че такъв тип продажби няма да има през следващите години.
Основният съвет на агенцията при избор на ваканционен имот е купувачите много добре да подбират комплексите – да бъдат напълно завършени комплекси, с добра локация и отлично качество, които се управляват от реномирана компания за управление на имоти и се отдават под наем на туристи, които имат допълнителни екстри и удобства за туристите като басейни, спа центрове, тенис кортове и всякакви други екстри и забавления за туристите.

 

Ваканционни имоти на Черно море, средни офертни цени 2010 г.*

Златни пясъци – 1200 евро на кв.м.
Кранево – 600 евро на кв.м.
Балчик – 700 евро на кв.м.
Каварна – 600 евро на кв.м.
Свети Влас – 1200 евро на кв.м.
Слънчев бряг – 700 евро на кв.м.
Ахелой – 800 евро на кв.м.
Созопол – 1000 евро на кв.м.
Лозенец – 900 евро на кв.м.

*Най-ниските цени започват от около 300 евро на кв.м, а в някои места достигат и над 2000 евро на кв.м. По-горе са осреднени стойности за масовото предлагане.


 
Коментари
 
peter - 16-06-2010 г. 07:54:32

eeeeeeeeeeeee keep on dreaming.che to e po skapo ot New York be.I to kade .............v BG smjah

srs - 22-06-2010 г. 11:55:49

Статия "Мечтите на АНИ- тата" Тръгват на лов за нови шарани.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg