EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Купат се повече жилища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Купат се повече жилища

mail13:00 | 04.02.2014прегледи 913 коментарикоментари 0


Все по-достъпни стават жилищните имоти за българите, сочат изчисления на агенция за недвижими имоти, базирани на показатели като цена на кв.м, средна работна заплата и лихви по ипотечните кредити. Според данните на компанията в момента месечната вноска по кредит за средно жилище в страната с площ от 60 кв.м. се равнява на около 49% или половин средна работна заплата. В началото на 2013 година месечната вноска се е покривала от около 55% от средното за страната възнаграждение. Справка на тези показатели за периода преди 2009 година (2000-2009 г.) сочи, че месечната вноска в малка или голяма степен е надвишавала средната работна заплата на българите.

„Истината е, че жилищните имоти не са били по-достъпни от около 10 години насам”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор. „Вероятно това е и една от причините да отчитаме сериозен ръст в активността на годишна база. Около 9% е ръстът в броя на сключените сделки за жилищни имоти в страната през 2013 г. в сравнение с предходната 2012 г. В София това покачване бе с около 10%, а активността в двата големи морски града Варна и Бургас нарасна с около 13-14%. В Пловдив се забелязва с около 15% по-голям брой сделки спрямо предходната година”, допълва Павлов.
Друга отчетлива тенденция през 2013 година бе покачването на сделки за по-големи имоти. Делът на закупените тристайни жилища през последните 12 месеца се изравни с този на двустайните апартаменти в страната, нараствайки с 50% спрямо 2012 г. И двата типа имоти в момента заемат по около 33% от всички реализирани сделки. Причината за това се корени в падналите цени и в по-ниските лихви на ипотеките, което в момента позволява покупка на тристайно жилище със същата инвестиция на средства, необходима за двустаен апартамент преди няколко години. От агенцията отчитат и покачване в дела на закупените парцели, както и лек ръст на продадените многостайни апартаменти. Раздвижването на луксозния сегмент се очаква да е сред тенденциите, които ще бележат пазара през 2014 година.

 


Тагове: жилища, пазар
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg