EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кулинарните изкушения на о. Крит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кулинарните изкушения на о. Крит

mail13:40 | 14.07.2014прегледи 1194 коментарикоментари 0


Милена Мардова, сп. Меню
Когато сте на южния гръцки остров Крит просто се предавате в ръцете на готвачите, които най-добре знаят как да ви преведат през изумителното удоволствие от традиционната храна. Само така може да се почувствате поне малко местен.

Началото и края на всяка трапеза бележи превъзходната гроздова раки, наричана още цикудя. Пие се и като аперитив, и като дижестив и няма как да я откажете, когато отидете на гости.

Критската диета изобилства от местен зехтин, билки, пресни зеленчуци, различни видове домашни сирена, маслини и хрупкав ечемичен хляб. Не е за пропускане местната разядка дакос. Приготвя се от кръгли половинки ечемични или пълнозърнести хрупкави сухари, които се поливат със зехтин, разбъркан с риган и капки балсамов оцет; отгоре са подредени парченца обелени домати без семките, а върху тях – късчета от мекото безсолно критско сирене мизитра. Добавят още риган и малко босилек.

Любима зелена салата тук е стамнагади - приготвя се от леко бланширана бодлива цикория, диворастяща по тези места, овкусена богато с лимон и зехтин.

Забележителен е и пикантният вкус на местното сирене кефалотири, което се прави от овче и козе мляко и зрее 45 - 60 дни.

Кюфтенцата от тиквички с билки са също на голяма почит. А миниатюрни банички или буреки ще ви сервират и като предястие, и като десерт. В първия случай те може да са пълнени със сирене или различни задушени зеленини, а за десерт върху тези със сирене поливат мед от портокалови цветчета.

Разнообразните морски дарове и риба са в менюто на всеки семеен ресторант. А освен тях характерни за острова са разнообразни ястия с козе месо, агнешки чревца пълнени с ориз; булгур с домати, охлюви с масло и чесън или с ароматни треви. Охлювите се готвят често и се считат за много чиста храна.

В островните ресторанти десертът много често е комплимент от собственика. Ще имате възможност да опитате различни вариации на халвас. Поднася се нарязан на малки сиропирани кубчета. Наподобява на грис халвата, но е със собствен характер. Може да е с фино настъргани портокалови и лимонови корички и кокосов орех или със стафиди, орехи и много канела и карамфил. Млечната баница галактобуреко и чийзкейкът по местна рецепта също доставят истинско удоволствие.

Крит може и да е известен като острова на Лабиринта и на загадъчната минойска култура, но забележителната местна кухня винаги трябва е в началото на списъка с причини да посетите тази южна и изумително красива земя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg