EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кулинарна енциклопедия в с. Крушари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кулинарна енциклопедия в с. Крушари

mail18:10 | 15.06.2022прегледи 1059 коментарикоментари 0


Кулинарна енциклопедия ще събере на едно място рецепти и снимки на автентични добруджански ястия, отличени в досегашните издания на „Празник на гърнетата – кулинарната академия на Добруджа“, но и не само, съобщи за БТА Димитрина Петрова, директор на дирекция „Регионално развитие и хуманитарни дейности” в Община Крушари. 

След двегодишно прекъсване заради пандемията, пред Народно читалище „Йордан Драгнев – 1894 г.“ в общинския център се състоя XII издание на Празника, който има за цел да популяризира характерни за добруджанския край погачи, супи, разядки, десерти, постни и месни ястия. 

„Един народ се съхранява чрез своя бит, фолклор и традиции. Традициите живеят в достолепието на песни, танци, багри и музика. Традициите имат много лица и проявления. Едно от тях е съхранената уникалност на кулинарните тайни и магии, предавани от поколения на поколения“, каза на откриването Илхан Мюстеджеб, кмет на Община Крушари, която е съорганизатор заедно с читалището и Местна инициативна група „Тервел – Крушари“. 

В събитието, което е с конкурсен характер, участваха седем читалища от общината, Домът за стари хора в с. Добрин и Защитеното жилище за деца с умствена изостаналост в с. Крушари, за което това бе първо явяване. Гостите можеха да опитат кюфтета от охлюви или червена леща, пиле с ориз, боб яхния, сарми с лапад или лозови листа, ашуре, петел по селски, лучник и куп други вкусотии. 

Гозбите бяха оценени от петчленно жури в състав: Даниела Аврамова – председател, Надежда Иванова, Марияна Шестакова и шеф Димитър Димитров, който след това приготви пет традиционни български ястия – чорбаджийска пърженица, попски телешки кебап, пиле паприкаш, а за вегетарианците – качамак с пресни спанак и няколко вида гъби, както и пълнени чушки на барбекю с местно домашно сирене, лук и млечен каймак. 

„Журито оценява преди всичко автентичността на приготвени ястия. Имаме позабравени рецепти, които са много хубави, здравословни и съобразени с бита на добруджанеца. Летните манджи са по-леки, защото трудът на полето изисква енергия, но не и толкова калорична храна. По-богатите на въглехидрати и мазнини гозби са изтеглени през зимата. Специфични са обредните хлябове – питки, баници, погачи, милинки. Като житница на България, Добруджа има специален пиетет към зърното, към произведенията от жито“, обясни Петрова.  

Съпътстваща фолклорна програма бе открита от танцово-певческата група за автентичен фолклор към Народно читалище „Йордан Драгнев – 1894 г.“ и продължи с децата от Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, народните певци Петър Петров и Стоян Варналиев, танцов клуб „За леса“ и други самодейни състави от Добричка област. 

„Празникът на гърнетата започва преди 14 години в село Зимница по инициатива на едно семейство от Варна, което си бе купило имот там“, разказа Димитрина Петрова. Впечатлени от местната кухня и гостоприемството на хората, те решават да организират събитието, което в първите си две издания е бутиково – с двадесетина участници и тридесетина гости. След това Общината припознава Празника като свой, а авторите ѝ подаряват идеята за него и помагат с реализацията на няколко следващи издания, допълни тя.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg