EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Куба очаква спад в туризма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Куба очаква спад в туризма

mail15:35 | 24.01.2020прегледи 1133 коментарикоментари 0


В колониалния кубински град Тринидад собственичката на магазинче за ръчно изработени стоки Лурдес Милан казва, че е свалила цените заради намаляването на туристите от САЩ, след като Вашингтон затегна санкциите. Освен това тя се притеснява, че положението ще се влоши още тази година, информира Ройтерс.

Тринидад, който се намира на пет часа път с кола източно от Хавана, бе сред водещите дестинации за американците, които наводниха Куба, след като администрацията на президента Барак Обама смекчи десетилетните ограничения за пътуванията до острова през краткото политическо разведряване 2014-2016 година.

Миналата година броят на американските туристи е спаднал с 21, 9 процента, след като администрацията на Тръмп затегна ограниченията за пътуванията отново и забрани круизите до островната държава. Това отчитат данни, публикувани този месец в държавното списание "Екселенсиас".

Броят на американските посетители най-вероятно ще спадне отново тази година заради новите ограничения върху американските полети до Куба, влезли в сила от декември.

Сваляме цените до минимум, тъй като туризмът е много слаб, каза Милан, която не е продала нищо до обяд, въпреки че януари е силен сезон за кубинския туризъм.
Общият брой на туристическите посещения на острова е спаднал с 9,6 процента миналата година до 4,275 милиона според "Екселенсиас".

Лекото повишение на посещенията на кубинци, живеещи в чужбина, и на канадци не успя да компенсира двуцифрения спад на американските посетители - предимно с круизни кораби - и по-малкия спад на посещенията на европейските туристи.

Паоло Спадони, доцент във факултета по социални науки в университета "Аугуста" в щата Джорджия каза, че последиците от американската забрана за круизите ще се почувства изцяло още повече тази година, тъй като бе въведена през юни.
Освен това администрацията на Тръмп забрани на американските авиолинии да летят до всички дестинации в Куба, освен до Хавана, през декември, а този месец обяви, че ще забрани също чартърните полети за широката публика.

Представителят на министерството на туризма в Сиенфуегос Хосе Гонсалес каза, че американските санкции върху доставките на петрол за Куба имат и косвени последици. Някои корабни оператори например са били принудени периодично да спират работа заради липса на гориво.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg