EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кръстословицата Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кръстословицата Гърция

mail15:00 | 20.06.2012прегледи 476 коментарикоментари 0


По всяка вероятност днес Гърция ще има правителство, пишат гръцките медии. В понеделник лидерът на спечелилата парламентарните избори на 17 юни партия Нова демокрация Андонис Самарас получи проучвателен мандат от президента Каролос Папуляс и започна консултации с политическите лидери. Вчера е постигнато сближаване на позициите с председателите на ПАСОК Евангелос Венизелос и Демократична левица Фотис Кувелис, а днес предстоят нови разговори. Очаква се до края на деня да бъде оповестено коалиционно споразумение и имената на новите министри като в правителството вероятно няма да участват политически фигури от ПАСОК, а Демократичната левица само ще подкрепя кабинета без да е част от него.

В. "Адезмефтос типос" пише, че бъдещето правителство ще е 19-ото поред след падането на военната диктатура през 1974 г. като средната продължителност на кабинетите е била 32 месеца. Днес се решава кръстословицата със състава на правителство, пише от първата си страница в. "Та неа". Според в."Авриани" малката партия Демократична левица, която получи 6% на изборите, поставя условия, които могат да парализират работата на правителството още в началото. Според публикация на в. "Етнос" цяла нощ ръководствата на трите партии са водили преговори за членовете на бъдещия кабинет и важните министерски кресла ще бъдат заети от технократи. Изданието посочва, че Брюксел ще даде глътка въздух на Атина с три действия - ще удължи с две години срока за намаляване на бюджетния дефицит, ще даде повече време за погасяване на заемите и ще увеличи средствата за развитие.
Споразумението на Гърция с международните кредитори ще бъде предоговорено, но без да се променят целите му, пише в. "Катимерини". Европейската комисия отрича, Берлин има сериозни резерви, но еврозоната е готова за предоговаряне на условията, коментира изданието. След сформирането на правителството в Атина пристигат представители на тройката кредитори (Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд), посочва вестникът. Левият ежедневник "Авги" пише, че тройката е готова за предоговаряне на условията в споразумението, но по-скоро за да помогне за имиджа на бъдещия кабинет, а не за да се направят сериозни промени. Изданието се позовава на европейски източници, според които разговорите ще започнат на утрешното заседание на страните от еврозоната в присъствието на управляващия на МВФ Кристин Лагард и ще приключат през юли. Правителството предприема акция срещу рецесията, пише в. "Имерисия" като посочва, че се очаква намаляване на данъците и спиране на орязването на пенсии и заплати. Според изданието след излизане от политическата безизходица има положителни сигнали за туристическия сектор, тъй като германските компании в бранша очакват увеличаване на резервациите за Гърция. В. "Кердос" посочва като пряка цел за новото правителство деблокирането на един милиард евро от финансовата помощ за Атина.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044