EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кръгове от ЕС изнудват Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кръгове от ЕС изнудват Кипър

mail18:00 | 15.02.2013прегледи 1007 коментарикоментари 0


Кипър няма да приеме проверка за прането на пари от частна организация, заяви говорителят на кипърското правителство Стефанос Стефану, съобщава електронното издание на кипърският гръцки вестник "Политис". Според Стефану конкретни кръгове в ЕС се опитват да изнудват Кипър. Правителството в Никозия е изяснило позицията си до Еврогрупата писмено. "В Европа и света относно борбата с мръсните пари се следват конкретни процедури от упълномощени комисии и организации", посочи правителственият говорител. Според него е нелогично някои европейски представители да не вярват в подобни организации каквато е "Мънивал" (Moneyval) към Съвета на Европа, направила четири проверки в Кипър от 1998 г., и да се доверяват на частни компании. "Подобна позиция показва, че има преднамереност и злонамерени намерения спрямо Кипър", заяви Стефану.
Той посочи, че Кипър е жертва на европейското решение за отписване на част от гръцкия дълг, не иска подаяния и отстъпки от предвидените от Европейския съюз процедури. "Но процедура за одит от частна организация не се предвижда от ЕС", допълни правителственият говорител.

По думите му действията спрямо Кипър са неприемливи, противоречат на принципа за солидарност и водят към увеличаване на недоверието на европейските граждани към самата Европа.
"Разочарова ни фактът, че има европейски кръгове, които според това коя е държавата, избират и как ще действат, забравяйки че ЕС трябва да функционира на базата на принципи", отбеляза Стефану.
На заседанието на финансовите министри на еврозоната в понеделник беше взето решение законодателна рамка в Кипър по отношение на борбата с прането на пари да бъде подложена на проверка от частна организация. Доводът на Еврогрупата за избора на частна фирма е, че така проверката ще стане в рамките на няколко седмици и няма да има допълнително забавяне в подписването на кредитното споразумение с Никозия. Проверката за мерките за борбата с прането на пари на острова беше поставена като условие за сключване на споразумението за международна финансова помощ. Очаква се това да стане в средата на март след като бъде избран нов президент на страната. Президентските избори в Кипър са тази неделя като най-вероятно държавен глава ще бъде избран на втория тур на 24 февруари. Кипър поиска финансова помощ през юни заради огромните загуби, претърпени от банковия сектор на острова след отписването на част от гръцкия дълг. Размерът на нужната на Никозия помощ още не е ясен, но се предполага, че ще надхвърли 17 милиарда евро - сума равна на брутния вътрешен продукт на страната.БТА

 


Тагове: Кипър, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037