EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Круизи към България през 2026 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Круизи към България през 2026 година

mail12:10 | 16.10.2023прегледи 463 коментарикоментари 0


Големите международни круизни компании ще включат България в програмите си за 2026 г., като се надяват дотогава да е приключила войната в Украйна. Това стана ясно след среща на ръководството на „Пристанище Бургас“ ЕАД с представителите на концерните, които пристигнаха за 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища MedCruise, която се провежда за първи път в Бургас от 10 до 13 октомври 2023 г.

Корабите ще спират в Бургас, Варна или Несебър, и след това ще отиват до Констанца в Румъния, заяви пред TravelNews Диян Димов, изпълнителен директор на „Пристанище Бургас“. Одеса в Украйна отпада от плановете им. Обмислят се още маршрути до Батуми в Грузия и до турски пристанища на Черно море.

Компаниите вече са направили своите програми за 2024 и 2025 г., в които няма да бъде включена България заради продължаващата война в Украйна.

В момента обаче те подготвят маршрутите за 2026 г. и се надяваме да ни включат в круизните линии, обясни Димов. Някои от корабите спираха на българските пристанища преди Ковид пандемията и бяха пуснали доста заявки за след нея за 2022 г., но започна войната в Украйна и всички програми бяха отменени.

Зам.-председателят на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“ Мария Белколева каза, че фирмите ще пуснат проучвания сред своите клиенти с местата по Българското Черноморие и дали искат да ги посетят. „Най-много възнамеряват да водят у нас американски туристи, защото за тях България е нова и непозната дестинация.

Те вече са обиколили повечето маршрути в Средиземно море и Карибите, като сега търсят нови и интересни места за круизни пътувания“, подчерта тя. Интерес има още от австралийци и разбира се, от европейски туристи.

Представителите на круизните гиганти са очаровани от Бургас и възможностите за екскурзии до остров Света Анастасия, стария Несебър, Созопол, които включват много исторически и културни забележителности, посочи пред TravelNews Ивайло Тодоров, председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“.

Той допълни, че дори най-големите круизни кораби в света могат да акостират на бургаския порт, защото разполага с необходимите 10 метра дълбочина. Освен това пристанището е обновено и предлага цялата необходима модерна инфраструктура.

На годишната среща на MedCruise в Бургас присъстват круизните гиганти Royal Caribbean Group, Ambassador Cruise Line, Azamara, Carnival Cruise Line, Crystal Cruises, Fred. Olsen Cruise Lines, Holland America Line, Holland America Group, Serving Holland America Line, Princess Cruises, Seabourn and P&O Australia, Scenic Group, SeaDream Yacht Club, Silversea Cruises, Swan Hellenic Cruises и Viking Cruises.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg