EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кристалите – ключ към мощните компютри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кристалите – ключ към мощните компютри

mail18:22 | 19.10.2009прегледи 610 коментарикоментари 0


Кристалите могат да се използват като устройства за съхранение в настолните компютри и да  са в състояние да съдържат 100-пъти повече данни, отколкото сегашните системи, съобщава BBC.
Учени от Университета на Единбург експериментират с използване на ниско енергийни лазери в солен разтвор с цел образуване на временна кристална субстанция.
Развитието на идеята може да позволи на потребителите да съхраняват терабайтове данни в размерите на бучка захар.
Това би било достатъчно, за да се поберат 250 000 снимки или един милион книги.
Д-р Александър Анди, заяви, че може да се използва за подобряването на сегашните оптични дискови устройства като CD-тата.
В сравнение с плоската двуизмерна повърхност на CD-та, триизмерна оптична повърхност за съхранение на данни използва много повече пластове, в които малките кристали могат да действат като пунктове на съхранение.
Информацията ще се записва по подобен начин, както в CD-та - чрез създаване на марки по образец, който ще се чете с помощта светлина.
Подобни устройства, които могат да бъдат достъпни в рамките на 10 години, ще дадат възможност на потребителите да съхраняват, използват и местят огромно количество информация по много лесен начин.
Д-р Александър Анди казва: "Това изследване се основава на откритието, което е станало случайно преди много години, когато бе установено, че светлината може да се използва, за да предизвика образуването на кристал.
Ние прецизирахме тази техника и сега можем да създадем кристали, ако поискаме. Все още има много работа преди кристалите да бъдат използвани като оптични носители, но вярваме, че те имат значителен потенциал."


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4180