EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кристалина Георгиева встъпи в длъжност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кристалина Георгиева встъпи в длъжност

mail13:50 | 01.10.2019прегледи 688 коментарикоментари 0


От днес Кристалина Георгиева встъпва в длъжност като управляващ директор на Международния валутен фонд, съобщават световните медии.

"Встъпвам в длъжност във време, когато световната икономика е изправена пред много рискове. В краткосрочен план приоритетът ни е да гарантираме, че страните минимизират риска от икономически спад и са готови да се справят, ако той настъпи. В дългосрочен план имаме голяма, благородна цел - да помогнем на страните да изградят по-силни икономики и да подобрят живота на хората си", заяви Георгиева в обръщение до българските медии.

Кристалина Георгиева беше единственият кандидат за поста. В началото на септември МВФ отстрани последната пречка пред кандидатурата й, премахвайки възрастовото ограничение за позицията изпълнителен директор.

Перспективата Кристалина Георгиева да оглави фонда стана реална след като бившият британски финансов министър Джордж Озбърн се оттегли. По време на посещението си във Великобритания миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че неговият фаворит за управляващ директор на МВФ е Озбърн.

Като се има предвид непредвидимите действия на Тръмп и въпреки че има споразумение между САЩ и Европа ръководителите на двете световни организации да се ръководят от европеец (МВФ) и американец (Световната банка), имаше голяма опасност Кристарина Георгиева да отпадне от надпреварата на финалната права.

66-годишната Кристалина Георгиева е привърженик на дясноцентристка политика, израснала е в България по време на комунизма, но в момента има репутация на лидер, който е прям, защитава равнопоставеността на жените и се бори с климатичните промени.

Новият директор ще ръководи МВФ в сложен момент за световната икономика и търговия - основно заради търговската война между САЩ и Китай, ръста на протекционизма и оттеглянето на Вашингтон от многостранните споразумения и нарастващите рискове за развиващите се пазари като Аржентина, която миналата година получиха спасителен кредит в размер на 57 милиарда долара, най-големият досега отпускан от МВФ.

"В Световната банка Георгиева бързо успя да прокара промени и да постигне консенсус за увеличаване на капитала на институцията с 13 млрд. долара и да започне реформа, според която кредитирането ще се насочи от Китай и по-богатите развиващи се държави към бедните страни, които наистина се нуждаят от финансова и експертна помощ", коментира пред "Ройтерс" Скот Морис от Центъра за глобално развитие.

"Тя успя да събере група от много разнообразни участници и това е нейната сила. Но не е съвсем ясно как ще управлява в оперативен план работата на фонда, в който понякога има доста критични моменти. Засега е трудно да предвидим как ще реагира на такива кризи", допълва Морис.

Морис, който е бивш служител във финансовото министерство на САЩ, припомня, че Георгиева вероятно ще следва модела на Кристин Лагард, която е действала не като представител на ЕС, а като защитник на интересите на институцията и на отделните държави.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg