EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Крим прие рублата, национализира компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Крим прие рублата, национализира компании

mail06:45 | 18.03.2014прегледи 876 коментарикоментари 0


Едновременно използване на две официални валути - рубла и гривня - в Крим ще бъде в сила до 1 януари 2016 година, информира ИТАР-ТАСС, като цитира постановление на кримския парламент.
Официалната парична единица на Република Крим е руската рубла, а до 1 януари 2016 година официална валута ще бъде и украинската гривня, съобщи парламентът на сайта си. До приемането на нормативно-правни актове на Република Крим в сферата на бюджетното и данъчното законодателство на територията на Автономна Република Крим ще действат разпоредбите на бюджетния и данъчния кодекс на Украйна, се посочва в постановлението.
Парламентът прие също временен статут на Банката на Крим, а кримският вицепремиер Рустам Темиргалиев обяви, че регионът е създал нова централна банка и очаква да получи 30 милиона долара подкрепа от Русия, предаде Асошиейтед прес. Темиргалиев, цитиран от Интерфакс, посочи, че Русия ще изпрати на Крим 1 милиард рубли (30 милиона долара) "през идните дни" за стабилизиране на финансовото положение на полуострова. Вицепремиерът уточни, че впоследствие новата централна банка ще функционира като регионален клон на Руската централна банка (РЦБ)
Парламентът също така национализира разположените на полуострова активи на Черноморнефтегаз, Укртрансгаз и Федосийското предприятия за снабдяване с петролни продукти, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на Държавния съвет. Съответното постановление е било прието днес на извънредно пленарно заседание на парламента.
Национализацията на тези предприятия цели да гарантира екологичната и енергийната сигурност, да създаде условия за организация на добива, съхраняването и транспортирането на въглеводороди на територията на република Крим, снабдявайки жителите на Крим с енергийни ресурси, и гарантирайки непрекъсната работа на обектите от жизненоважно значение, се допълва в съобщението.

.


Тагове: Крим, валута, рубла
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037