EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кризата смачка енергийните ни амбиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата смачка енергийните ни амбиции

mail18:19 | 18.09.2009прегледи 8552 коментарикоментари 0


  

 

Таня Иванова

-Г-н Хиновски, премиерът Бойко Борисов пое ангажимент пред Владимир Путин през ноември България да даде ясен отговор за ангажиментите, които поемаме за АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и нефтопровода "Бургас-Александруполис"...

- Това ще бъде наистина трудно решение. Газопроводът "Набуко", подкрепян от Евросъюза, и "Южен поток" се конкурират. И трябва да преценим къде да участваме, защото по всеки от тях ще трябва да осигурим по над 2 млрд. евро инвестиции. Не е въпрос само да искаме, но и да може бюджетът на страната да си го позволи. Нефтопроводът "Бургас-Александруполис" би могъл да се реализира, но там еколозите протестират, че ще се отрази негативно на туризма на Южното Черноморие. А категоричното ми мнение за АЕЦ "Белене" е, че държавата трябва да се оттегли от проекта. НЕК може да продаде дела си на друг инвеститор.

-Има ли външен интерес?

- Това ще е тестът. За хубави проекта винаги има голям интерес. Не зная обаче кой от тези хора, които докараха втората АЕЦ до този хал, ще представи идеята в розова светлина. У нас сме слаби в обосновките, никой до момента не е направил презентация на проекта “Белене”, с която да се цели привличането на потенциални инвеститори. И БЕХ подходи типично по български: “Нека да върви, а после ще му мислим.”

-Къде сме ние с амбицията си нова атомна централа в сравнение с други страни в региона?

- В момента се случва нещо, което ще размаже българското самочувствие в ядрената енергетика. Чехия обявява конкурс за четири ядрени блока. Но го прави по начин, който няма нищо общо с начина, по който ние подходихме. Те канят на открит международен търг всички ядрени доставчици. Така трябваше и ние да направим. На нашия търг беше ясно кой трябва да спечели.

-Премиерът Борисов изрази намерение за закриване на Българския енергиен холдинг. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма започна проверка на разходите на БЕХ, след като се дигна шум за 77-те автомобила, купени без обществена поръчка. От отчета на холдинга става ясно, че над 1 млн. лв. са похарчени за консултантски услуги...

- Има съмнения, сигурно има и факти, които ще излязат наяве. Но е пресилено да се хвърлят обвинения, преди нещата да се докажат. Всеки в отрасъла знае как са се прескачали търгове, как фирми са били облагодетелствани с много големи поръчки. Но е редно да се направи преглед на големите договори за ремонти, за строително-монтажни работи и за консултантски услуги. Там са големите пари, бих казал - лесните пари. След това трябва да се направи анализ как са получени тези поръчки - дали чрез тръжна процедура или под нечия протекция.

-С каква цел беше създаден холдингът?

- За да е гръб на АЕЦ "Белене". Не бяха дефинирани обаче критериите на успех на тази нова структура. Можеше да се постави като цел намаляване разходите на отделните дружества с 10%, осигуряване на кредити за втората АЕЦ, оптимално управление на финансовите ресурси на холдинга. Никъде подобни цели не да записани. Формулирали са някакви общи принципи за високи цели, а и до момента не е ясно с какво този холдинг е допринесъл за по-доброто бъдеще на енергийния отрасъл. Единствения принос е кредитът за новата АЕЦ от ПНБ "Париба", но той е взет от НЕК.

-Нужен ли ни е БЕХ?

- Той не доказа своята необходимост. Ако имахме амбиции за участие в търгове в региона, тогава щеше да е целесъобразно наличието на мегаструктура. В този си вид обаче БЕХ е ненужна структура. Имаше смисъл в един пул да бъдат обединени например електропроизводствените дружества, вместо този механичен сбор под една шапка. Освен това не бяха привлечени мениджъри с познания за интегрално управление на ресурси. Холдингът можеше да има роля на Балканите, но вместо това констатираме, че НЕК е затънал в кредити, реализира големи загуби. Холдингът не показа потенциал за добро управление на собствените си дружества, при това положение да се създават структури извън страната, е направо немислимо.

-Финансовият министър информира, че над 1 млн. лв. са похарчени за превръщането на АЕЦ "Белене" от бетон в поляна. Какъв е вашият поглед над това, което се случва с втора атомна?

- АЕЦ "Белене" е много сложен проект. Не бих казал, че парите са отишли само за обръщане на поляната. До този момент са правени разходи, присъщи за проекта и не бива да се прави подобно опростяване. Разработването на документацията е свързано с много анализи, което е изключително специализиран експертен труд. Платени са пари за нещо, което се нарича сиво вещество за проекта. Но не мога да кажа на колко възлиза това. Тази информация е конфиденциална, пази се в НЕК. Малцина имат достъп до структурата на разходите. Затова е трудно да се коментира въпросът дали има злоупотреби.

-Съдбата на АЕЦ "Белене" е неясна, но чухте ли някой от отговорните за изграждането й фактори да излезе да защити проекта?

- Не! Учудващо е, че нито главният архитект, нито ръководството на АЕЦ "Белене", нито шефовете на предприятие "Белене", нито консултантът "Парсънс"-България направиха това. Скрили са се в миша дупка, защото са гузни. Твърдят, че има анализи, има обосновка... Буди недоумение, че има атаки срещу проекта, а никой не показа цифри и факти в негова защита. Следователно ангажираните с проекта са или слаби мениджъри, които не могат и една теза да защитят, или те разчитат на решаване на въпроса през дипломатическите отношения с Русия. Смятат, че Русия ще се намеси, тъй като е въпрос не само на престиж, но и на финансов интерес. Голяма е непрозрачността. По всеки инженерен проект има проблеми и затова трябва да има повече откритост. Бъдещето на тази централа ще се реши от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Сега всичко е спряно. Предстоят големи плащания, а НЕК няма парите. И правителството трябва да развърже възела. Проектът може да е много добър. Но той изостана във времето и така навлезе във фаза, в която големите плащания завариха България в невъзможност да го финансира. Проектът буксува осем години, което говори за некомпетентността на ръководството на проекта. Вината според мен е 50 на 50 на НЕК и за архитект-инженера. Толкова години те не можаха да поставят нещата на правилните релси. Ако нещо не става, трябва да се намери или алтернативно решение, или начин за заобикаляне на проблема. Най-добре е подобен голям обект да се прави "под ключ".

-Да поясним какво означава това...

- Това значи цялата отговорност за всички дейности да се носи от един контрактор. Иначе и заради най-малки спънки, голямото колело не може да се задвижи. Препоръчително е големите атомни проекти да са "под ключ".

-Кое създава най-големите проблеми в конкретния случай?

- Няма пари. А и от инженерна гледна точка руската страна не е готова с техническия проект и обосновката на безопасността. Едва след като те са на лице, Агенцията за ядрено регулиране може да даде разрешение за строителство. АЕЦ "Белене" е на това дередже, защото е българска работа. Още през 2001 г. пред в. "ПАРИ" казах, че ако при тази организация проектът се реализира, ще се прекръстя на Хасан Хиновски. Предупредих и тогавашния министър на енергетиката Милко Ковачев, че не бива да се започва нещо, което не се знае как точно ще изглежда. "Атомстройекспорт" трябваше да дойде с готова разработка, да предложи начална дата и срок за завършване. Ще припомня, че първоначалното решение на Министерския съвет беше да достроим първи блок на новата АЕЦ с купеното оборудване. То обаче беше модифицирано. Реши се да се прави нов проект. И изобщо всичко започна да се прави на коляно. За мен това е проява на некадърността на отговарящите за АЕЦ "Белене".

-Има ли полезен ход?

- Според мен вече не. Финансовата криза съвсем смачка проекта. Никой не иска да осъзнае, че подобен род проекти са свърхбюджетни. Опитът по света сочи, че сумите трикратно надхвърлят първоначално предвидените средства. Нещата вече излязоха извън контрол. Свръх разход например беше да се чисти площадката на първи блок. Можеше да се започне на нов терен. Но не е ясно кой носи отговорност за тези управленски решения. Строителството се оскъпява непрекъснато и според мен това е напълно сбъркан проект.

-Какво бъдеще виждате за българската енергетика?

- Трябва да се приеме план за преструктуриране и развитие, който ще осигури най-ниска крайна цена на електроенергията. Има редица опции, които заради АЕЦ "Белене" се потискаха и беше табу да се говори за тях. В момента енергетиката на България е хаос от интереси и от лош мениджмънт. Правилата не важат за всички, няма и бизнес етика.  Липсват енергийни идеолози, които да градят стратегии и да успешно да ги реализират. И под шапката на БЕХ трудно се откриват светила. Дали обаче БЕХ ще остане в миналото, изцяло зависи от преценките на кабинета.  В момента най-важното е енергетиката да се сложи на правилните релси, по които да върви за години напред.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg