EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кризата помага на българския дефицит, но резервите се топят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата помага на българския дефицит, но резервите се топят

mail00:54 | 29.04.2009прегледи 610 коментарикоментари 0


BankГлобалната финансова криза свали дефицита по текущата сметка с над 50% до 649.3 млн. евро ($858.6 млн.) за първите две месеца на годината. Това е 1.8% от брутния вътрешен продукт, сочат данните на БНБ оповестени днес.
Дефицитът възлизаше на 1.46 млрд. евро през същия период на миналата година и възлизаше на 4.3% от БВП. Той се смята за основен проблем на българската икономика и покриването на изискванията на ЕС.
Правителството и някои анализатори прогнозират, че на годишна база той ще слезе до 15% от 25% през 2008. Дефицитът обаче ще остане проблем, заради спадащите чуждестранни инвестиции, посочва Reuters. Според икономисти големият дифицит прави страната ни уязвима от неблагоприятни външни фактори и спада на чеждестранните инвестиции могата да застрашат валутния борд, който е в основата на фискалната и монетарна стабилност на страната ни.
Според някои анализатори България може да е следващата държава, която да поиска помощ от Международния валутен фонд заради задълбочаващата се глобална икономическа криза, при която бизнес активността спада и инвеститорите бягат от развиващите се пазари.
Правителствато твърди, че положението под контрол, тъй като разполага с големи парични резерви в местна и чужда валута и засега не е необходимо да се търси помощ от МВФ.
Дни преди мисията на МВФ да дойде в България на поредно планирано посещение в страната, от фонда разпространиха коригирана прогноза за икономиката на България. Според нея има сериозна опасност вместо ръст, каквото е предвиждането на правителството, тази година да завърши със спад на брутния вътрешен продукт.
Негативните данни за икономическото състояние на страната прозират и в доклад за бюджетното изпълнение за първото тримесечие на финансовото министерство, според който приходната част на бюджета изостава спрямо миналогодишната за същия период с близо 400 млн. лв., а разходната се повишава с близо 800 млн. лв. Поради "неприятните" данни в него, докладът на Орешарски бе разгледан в правителството, без да му се даде гласност, докато столичен вестник не разпространи данни от него.
Засега приходите надвишават разходите с 563 млн. лв., но неизпълнението на приходите спрямо заложените е чувствително – постъпленията са с 1.15 млрд. лв. по-малко от планираните, като спадът е най-силен при ДДС – с 680 млн. лв. под планираните.
Много тревожен е спада в резервите на БНБ. За януари – февруари 2009 резервните й активи намаляват с 886.2 млн. евро. За февруари 2009 резервните активи на БНБ намаляват със 151.5 млн. евро.
За първите два месеца на годината вносът е паднал с 32.3% до 2.4 млрд. евро, показват данните на Централната банка. За същия период през миналата година той се е покачил с 25.2 на сто. Експортът се е сринал с 27.4% на годишна база до 1.7 млрд евро. Преките чуждестранни инвестиции за двата месеца са възлизали на 433 млн. евро в сравнение с 674 млн. за същия период преди година. Те покриват 66.7% от дефицита по текущата сметка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093