EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Криза, криза, свински грип

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Криза, криза, свински грип

mail19:33 | 27.04.2009прегледи 886 коментарикоментари 0


Снимка Spiegel Online

Свинският грип се настани и в Европа. Испания е първата европейска страна, в която е установено заразяване с опасния щам на смъртоносната болест, съобщи АР.
Става въпрос за един случай, но се предполага, че има още 10 заразени.
Потвърдени случаи на свински грип вече са факт в Мексико, САЩ, Канада, а в Нова Зеландия, Хонконг, Франция, Израел и Бразилия има регистрирани болни, за които съществуват основателни съмнения, че са се заразили с щама. В Мексико, откъдето всъщност тръгна болестта, починалите са вече 103 -ма, а заразените са над 1 600.
Опасенията за пандемия засилиха тревогите на инвеститорите за допълнително свиване на световната търговия и туризма, вече пострадали силно от икономическата криза.
В Европа акциите на самолетните превозвачи, паднаха най-стремглаво - на Air France - със 7.12%, на British Airways - със 7.63 на сто, на Deutsche Lufthansa- с 10.29%.
За сметка на това се покачиха книжата на фармацевтичните компании, като в Лондон GlaxoSmithKline поскъпна с 2.78%, във Франкфурт Fresenius Medical Care се покачи с 0.28 на сто, а Sanofi-Aventis поскъпна в Париж с 1.08%.
Смята се, че те ще печелят заради търсенето на ваксини
Туристическите компании също изгубиха доверието на инвеститорите, тъй като се очаква в близките дни и седмици пътуванията в глобален мащаб да намалеят драстично. В Лондон операторът на круизи Carnival изгуби 7.5% от стойността си. Акциите на туристическите агенции Thomas Cook и TUI Travel също спаднаха, а книжата на InterContinental Hotels изгубиха - 5%.
Избухването на епидемията може сериозно да се отрази на цената на свинското и фуражите. Русия, Китай, Филипините и Тайланд вече забраниха вноса на свински продукти и живи свине от Мексико и САЩ. Очаква се още страни да последват примера им. Цената на царевицата и соята вече падна между 3.9% и 5% на борсата в Чикаго.
Последната грипна пандемия през 1968 доведе до смъртта на близо 1 000 000 души по целия свят. Правят се и съпоставки със заразата от испански грип от 1918 -1919, обхванала целия свят, от която загиват близо 50 млн. души.
Сегашният вирус на респираторната инфекция е от същия тип А/H1N1. Обичайно той се пренася от прасета, които живеят в близък контакт с хората, но в случая става въпрос за видоизменен вирус, който се пренася от човек на човек. Затова заплахата е по-голяма, отколкото тази от вируса на птичия грип, първите болни, от които бяха регистрирани в Китай през 2003.
 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg