EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КРИБ против 15% корпоративен данък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КРИБ против 15% корпоративен данък

mail19:15 | 11.12.2023прегледи 979 коментарикоментари 0


Преди няколко дни НС гласува на второ четене да се въведе корпоративен данък от 15% за многонационалните и големите национални групи предприятия. Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. С измененията се въвеждат правилата на европейска директива за осигуряване на минимално ефективно данъчно облагане на големи многонационални групи предприятия и големи изцяло национални групи, опериращи на единния пазар. 

Допълнителните печалби на многонационалните и големите национални групи предприятия ще се облагат с допълнителен данък и с национален допълнителен данък. Минималното ефективно данъчно облагане ще се прилага за фирми с оборот от най-малко 750 000 000 евро или левовата им равностойност.

Данъчната ставка на допълнителния данък е положителната разлика между 15 на сто и ефективната данъчна ставка на многонационалната или голямата национална група предприятия за юрисдикцията.

От допълнителен данък ще бъдат освободени инвестициите на компаниите. 

От КРИБ настояват за спешна среща с премиера акад. Николай Денков. От работодателската организация са изпратили специално писмо до министър-председателя във връзка с въвеждането на минимален допълнителен данък в България със законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Молбата за спешна среща е по повод обсъждане на предвидените за гласуване правила за въвеждане на допълнително облагане с минимален ефективен данък от 15% в България, се казва в писмото до Денков. В него се настоява за "въвеждане на изключение за съществена стопанска дейност съгласно Директива (ЕС) 2022/2523 и в съответствие с подхода на всички останали държави-членки на ЕС." Работодателите изтъкват, че ако не бъдат въведени изключения от новото 15-процентно облагане, това ще доведе до влошаване на инвестиционната среда.

Според бизнеса "въвеждането на допълнителни утежнения изглежда прекомерно и с очаквани неблагоприятни последици за стопанската среда като цяло."

НС остави обаче 9% ДДС за ресторантьорите до края на следващата година. Това решиха депутатите на второ четене на промени в Закона за ДДС. Предложението на "Продължаваме промяната" ставката да бъде вдигната на 20% беше отхвърлено.

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за ДДС. Депутатите гласуваха предложението на ПП-ДБ гражданите да отказват да заплатят в заведение, ако преди това не им е издаден фискален документ.

Туроператорите ще позват 9% ДДС, но до 30 юни, след тази дата то ще се върне на старата ставка от преди Ковид - 20%.

Не бе прието предложението на ПП-ДБ лицата, извършващи ресторантьорски услуги в търговски обекти, чиито продажби се управляват от софтуер задължително да използват само софтуер, който създава и съхранява надеждна одитна следа за проследимост на продажбите при условие, ред и начин, определен от НАП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg