EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кредиторите на БДЖ искат 40 млн.лв . до дни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредиторите на БДЖ искат 40 млн.лв . до дни

mail06:30 | 05.06.2018прегледи 3711 коментарикоментари 0


 

Сагата с държавните железници продължава. Сградата* на БДЖ в центъра на София е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител, съобщава бтв. В момента там се помещава администрацията на дружеството. Тя обаче е паметник на културата и се намира на изключително атрактивно място в центъра на града. Обявена е за продажба като офис с над 1800 кв. м площ. Исканата цена е повече от 7 млн. лева. Частен съдебен изпълнител Орлин Мендов е обявил за продажба дела на жп превозвача. Срокът за подаване на оферти е до 2 юли. 

Облигационерите са поискали две вноски по 20 млн. лева до края на юни от БДЖ, за да прекратят принудителните вземания. Това обяви на извънредна пресконференция днес Филип Алексиев, финансов директор на Холдинг БДЖ. Той уточни, че възбраната върху сградата на холдинга е наложена още на 20 март 2014 г., заради необслужване на заема. По думите на Алексиев това обаче не е извиване на ръце, а инструмент, от който би се възползвала всяка кредитна институция. Емблематичната сграда на дружеството в центъра на София бе обявена днес за продан от частен съдебен изпълнител. В момента там се помещава централното управление на "Холдинг Български държавни железници". Сградата е паметник на културата и е оценена на 7 милиона и 315 хиляди лева. Срокът за подаване на оферти е един месец.
В края на миналата седмица стана ясно, че кредиторите са блокирали парите по сметките на железниците, за да си получат вноските по заем.
Алексиев коментира, че спекулата с определението, че БДЖ е на "гърба на данъкоплатеца", трябва да престане. Той даде пример с Франция и отпуснатите там 43 млрд. евро държавна помощ за железниците им.
Финансовият директор припомни, че се очаква още тази седмица правителството да одобри възмездна помощ от първите 20 млн. лева, което е първа крачка към изпълнение на изискванията на облигационерите .

------------------------

*Четириетажната историческа сграда в центъра на столицата с лице на три улици - „Г. С. Раковски“, „Иван Вазов“ и „Шести септември“, е построена през 1900-1904 г. за централа на Българската земеделска банка. Преди в нея да се настанят железничари е била една от най-забележителните като интериор в столицата. Имало е впечатляващо красиви кабинети, украсени с уникални платна на Иван Мърквичка и Антон Митов. Днес просторните помещения са раздробени в малки стаи със олющени соц мебели и грозна ламперия. След настаняването на БДЖ в сградата, много от оригиналните дизайнерски решения са опропастени, но все пак има и предостатъчно красоти, които и днес впечатляват. Запазено в близък до оригиналния вид е стилното стълбище с орнаменти, съобщава офнюз.

В тази сграда е заседавало и правителството на България, оглавявано от Кимон Георгиев през 30-те години на ХХ век.

снимка: Фейсбук- АлтерСофия

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg