EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кредитният рейтинг на България е стабилен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредитният рейтинг на България е стабилен

mail10:57 | 22.10.2010прегледи 639 коментарикоментари 0


Японската агенция за кредитен рейтинг (JCRА) потвърди кредитния рейтинг на Република България за дългосрочен дълг в чужда валута BBB и BBB+ за дългосрочен дълг в местна валута. Перспективата на рейтинга се променя от отрицателна на стабилна, съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство.
Рейтингът се основава преди всичко на разумната фискална политика на страната, довела до значително намаляване на държавния дълг и натрупване на голям фискален резерв. Като аргумент за оценката се посочват още поддържането на стабилен валутен борд, разширения производствен капацитет в резултат на солидния приток на субсидии от ЕС и преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ).
Перспективата на рейтинга беше ревизирана от японската рейтингова агенция от отрицателна на стабилна. Според JCR външната позиция на страната е подобрена чрез значително намаляване на дефицита по текущата сметка и умерено понижаване на краткосрочния външен дълг. Правителството на малцинството, със съдействието на десните опозиционни партии, запази режима на валутен борд и насърчава фискалната консолидация, съдебните реформи и борбата с корупцията. Предвид силния растеж на износа е много вероятно икономиката да продължи да се възстановява и да отбележи ръст от над 2% през 2011 г., при подем на вътрешното търсене, посочва в анализа си рейтинговата агенция. Това благоприятно икономическо развитие може да помогне на правителството да намали фискалния дефицит до под 3% от БВП през 2011 година.
Премиерът Борисов заяви пред журналисти, че посвещава оценката на рейтинговата агенция на опозицията. „Това го посвещавам на опозицията, защото когато някой ти каже, че си отрицателен, няма как да е хубаво – такава е била оценката за тях. Днес тя е стабилна. Живеем в стабилна държава, където най-големите фирми в света идват да инвестират и да създават работи места. Да им е честито на всички”, каза още Борисов, цитиран от агенция Фокус.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg