EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кредитните карти най- изгодни в търговските вериги

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредитните карти най- изгодни в търговските вериги

mail13:40 | 30.07.2009прегледи 1758 коментарикоментари 0


Използвайте кредитните карти за разплащане в търговски вериги преди изтичане на гратисния период за погасяване на сумите, съветват кредитни експерти, помолени от БТА за коментар по темата. В контекста на финансовата криза кредитната карта не е подходяща за хора със склонност към импулсивни, необмислени покупки, отбелязват те.
Кредитната карта е улеснение за потребителите, някои я наричат "безплатни пари". Тя обаче трябва да се управлява разумно като най-добрият вариант е да се използва за разплащане в търговски вериги, а похарчените средства да се възстановяват преди изтичане на гратисния период. В контекста на финансовата криза кредитната карта не е подходяща за хора със склонност към импулсивни, необмислени покупки. По-добре не теглете пари от кредитната си карта от банкомат, защото таксата е доста по-висока, отколкото при дебитните карти. Тези препоръки и сведения за пазара на кредитни карти у нас даде за БТА изпълнителният директор на Кредит Център и председател на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев.
В България до момента не се води ясна статистика колко са раздадените кредитни карти, в отчетите на БНБ те са в перото "потребителско кредитиране на домакинствата", посочи Тихомир Тошев. Ясно е обаче, че проникването на кредитните карти в България е много слабо за разлика от развити страни като САЩ и Великобритания, а кредитните лимити в основната си част са малки, добави той. Според Тошев покритието на кредитните карти в страната е около 50 процента спрямо средното в развитите страни. Поради тази причина кредитните експерти не виждат
опасност от драстично увеличение на кредитната задлъжнялост на населението по линия на раздадените кредитни карти.
Според най-нови разчети на Международния валутен фонд (МВФ) задлъжнялостта на американските потребители е достигнала 1.914 трилиона долара. От тях 14 процента или 267 милиарда долара няма да бъдат изплатени в обозримо бъдеще и могат да се квалифицират като преки загуби на банките. В ЕС потребителската задлъжнялост
е още по-голяма - 2.467 трилиона долара. Анализ показва, че преките загуби от невърнати кредити в Европа могат да достигнат 172 милиарда долара или 7 процента от общата им сума.
За България влошаването на показателите на обслужване на кредитните карти е в рамките на влошаването като цяло на потребителското кредитиране в рамките на около 7 до 9 процента от отпуснатите лимити по тях, коментира Тошев.
По повод възможностите, които предлага употребата на кредитна карта Тихомир Тошев отбеляза, че тегленето на пари от кредитна карта през банкомат е със значително по-висока такса.
Това се дължи на факта, че основното предназначение на кредитната карта е плащане на стоки и услуги в търговски обекти, а отчитането на транзакциите през банкомат оскъпява услугата.
Затова не е препоръчително да се теглят пари от кредитна карта от банкомат, а ако е крайно наложително е по-добре да се изтегли цялата сума наведнъж, отколкото на части, препоръча Тошев. При всяко теглене на пари от кредитна карта от банкомат се удържа фиксирана сума, която за България е от порядъка на около 10 лв.
плюс процент от изтеглената сума. Така клиентът ще плати по-малко, ако тегли един път 400 лв. , отколкото ако изтегли четири пъти по 100 лв., обясни експертът.
Банкоматите са направени, за да се теглят пари с дебитни карти, където се съхраняват ваши пари, а кредитните карти са за пари на кредит, посочи председателят на Асоциацията на кредитните консултанти. Кредитната карта е удобно разплащателно средство особено за пътувания в чужбина, където почти навсякъде тя може да се ползва и то без да се удържат такси, каза Тошев.
Той отбеляза, че има дори много търговски вериги, които предлагат стоки с отстъпки за клиенти на кредитни карти.
Кредитната карта е улеснение за потребителите, някои я наричат "безплатни пари". Това е така, защото има срок, обикновено от 45 дни, в който клиентът не дължи лихва, а ползва парите на кредит, обясни Тихомир Тошев. Така може да си купите нещо, дори и да нямате пари в наличност, а после да върнете сумата, в рамките на гратисния период /като получите заплата например/ и в същото време да не дължите нито такса, нито лихва, добави той. Кредитните карти обаче трябва да се управляват внимателно, да се следят сроковете на падежите и минималните вноски, които трябва да се внасят, ако картата се ползва за покупка на разсрочено плащане, съветват експертите.
Кредитните карти са най-скъпите кредити, ако парите се ползват след изтичане на гратисния период. За България лихвените проценти по кредитните карти се движат в диапазона между 14 и 20 процента, съобщи Тошев. Според него най-добре е направените разходи да се погасяват навреме. Не е препоръчителна кредитната карта за хора, склонни към импулсивни покупки, особено в момент на криза, защото от голям плюс кредитната карта може да се превърне в голям минус, добави експертът. Ако сумите по кредитни карти не се погасят в срок, клиентите влизат в Централния
кредитен регистър като просрочен и некоректен платец, което ще затрудни занапред достъпа им до кредити като цяло, заяви Тихомир Тошев.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg