EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кредитите за най-бедните държави-четири пъти повече

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредитите за най-бедните държави-четири пъти повече

mail17:22 | 02.10.2009прегледи 473 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд (МВФ) ще отдели 8 милиарда долара за най-бедните страни в близките две години при нулева лихва, заяви пред журналисти в Истанбул управляващият директор на фонда Доминик Строс-Кан, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Строс-Кан припомни, че МВФ е увеличил през 2009 година кредитирането на най-бедните страни четири пъти в сравнение с 2008 година.
Средствата, с които разполага институцията за отпускане на заеми на изпадналите в затруднение страни, ще предотвратят натрупването на огромни резерви от държавите, посочи Строс-Кан, цитиран от Франс прес.
През септември МВФ обяви, че е събрал 500-те милиарда долара допълнителни средства, обещани на срещата на върха на Г-20 в Лондон през април под форма на заеми от държавите или закупуване на облигации на фонда.
Растящата безработица в богатите страни хвърля голяма сянка върху възстановяването на световната икономика, посочи управляващият директор на МВФ преди годишната среща на фонда и Световната банка в Истанбул. Той изтъкна, че световната
икономика е оставила зад гърба си опустошителната рецесия, но предупреди, че кризата няма да се смята за отминала, докато не започнат да се създават работни места в големите промишлено развити страни.
В шестмесечния доклад на МВФ, публикуван вчера, фондът прогнозира покачване на безработицата до 10,1 на сто в Съединените щати през 2010 година и до близо 12 на сто в еврозоната до 2011 година, припомня ДПА.
Строс-Кан посочи също така, че икономическото възстановяване ще бъде задвижено по-скоро от мащабните държавни мерки, отколкото от нарастването на частното потребление. Той предупреди, че преждевременното прекратяване на правителствената подкрепа може сериозно да попречи на възстановяването. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg