EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Краставиците все по-търсени на пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Краставиците все по-търсени на пазара

mail11:05 | 27.07.2022прегледи 457 коментарикоментари 0


Земеделските производители отчитат увеличено търсене на краставици на българския пазар през последните години, като потребителите търсят все по-качествена и местна продукция, съобщават от производителя на семена "Синджента". Произведените в България краставици винаги са били с 10-20 процента по-скъпи, защото са с по-високо качество, по-вкусни и пресни. Заради повишеното търсене и по-малко предлагане, особено през пролетта, цените достигнаха рекордни нива. Според данните на НСИ, през първото тримесечие на 2022 г. оранжерийните краставици у нас са поскъпнали с 38 процента спрямо същия период на миналата година. Средните цени през този период бяха 2,56 лв./кг спрямо 1,86 лв./кг през 2021 г.

Основният фактор за поскъпването на краставиците е общото ниво на инфлацията, особено по отношение на високите цени на горивата. Това доведе и до по-малко производство и по-ниско предлагане на краставици в България. Голяма част от производителите заложиха домати в отопляемите оранжерии, тъй като те изискват по-малко топлина в сравнение с краставиците. Освен това вносът през този период, който традиционно идва от Гърция (остров Крит), беше по-малък в сравнение с предишни години, коментират от "Синджента". 

В тази обстановка на високи цени и ограничено предлагане, за производителите е важно да предложат продукция с високо качество. Това споделя и Цветан Йорданов, който е собственик на голяма и модерна оранжерия в района на Мездра - "Озирис". Той отглежда домати, краставици и пипер, като залага през последните години все повече на краставиците и конкретно на сорта Македон. Почти цялото количество от продукцията му се реализира в магазините в региона на Мездра и Враца, а Йорданов отбелязва, че се радва на голямо търсене. 

Македон е хибриден сорт дългоплодна краставица, която е подходяща за отглеждане през есента, зимата и ранната пролет, споделя Пенчо Паунов, търговски и технически представител на "Синджента" за зеленчукови семена. Той допълва, че земеделски производители, които отглеждат този сорт от години, не искат да пробват други хибриди заради голямото търсене от потребителите. Освен това видът е създаден специално за по-висока устойчивост към неблагоприятни климатични условия. При добра грижа, той има склонност да образува допълнителни плодове от един възел, което значително увеличава добива. В комбинация с дългия период на реколтиране, хибридът се превръща в основен избор за много земеделски производители. В допълнение плодовете са трайни за съхранение и транспорт, което спомага за запазване на отличния им търговски вид.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1060